Avto
2391 ogledov

Številke dokazujejo nove trende pri avtih

Nakup in prodaja avta avtov vozil evri Andrej Leban
Zaključek polletja je prineslo spremembe, ki kažejo na drugačne želje in navade evropskih kupcev novih vozil. Celo dolgoletni šampion VW golf je le za las ohranil prestol pred novincem.

Družba JATO Dynamics je predstavila zbrane podatke o prodaji novih osebnih vozil na 26 evropskih trgih, tudi slovenskem. Prodaja se je junija v primerjavi z lanskim izrednim letom precej povišala, a je še vedno za okoli petino pod številkami iz leta 2019. 

Nadaljuje se skokovita rast električnih avtov (priključnih hibridov PHEV in baterijskih BEV). Če so leta 2019 imeli komaj 3-odstotni delež, lani junija pa že 8-odstotnega, imajo danes ti avti kar 18,5-odstotnega. Največje deleže pri elektriki imajo znamke Fiat, Tesla, Škoda, Volkswagen in Ford. 

Prodaja JATO Dynamics | Avtor: JATO Dynamics JATO Dynamics

Razvoj električnih vozil dobi novo dimenzijo, če ga primerjamo s prodajo novih dizlov v Evropi - trenutno je delež tega pogona le še pri 21 odstotkih, torej ga bo električni že v kratkem presegel!

Parkirišče, novi avtomobili Raziskali smo Avto Toliko se čaka na avtomobil pri nas

Avtomobili, ki jih karoserijsko uvrščamo med športne terence (SUV), so imeli v prvem polletju v Evropi kar 44-odstotni delež. 18 odstotkov novih avtov spada v klasični B razred (clio, polo ...), 15 odstotkov pa v C razred (golf, megane, ceed ...). 

Prodaja JATO Dynamics | Avtor: JATO Dynamics JATO Dynamics

Konkretni premiki so vidni tudi na lestvici 10 najbolj prodajanih modelov meseca junija. Dolgoletni prvak VW golf je sicer uspel obdržati prvo mesto s 27.247 registiranimi primerki, kar pa je skoraj tretjinski padec v primerjavi z letom 2019. Osupljiv pa je junijski vzpon Tesle, saj se je model 3 s 25.697 dobavljenimi avti v tem mesecu in kar 262-odstotno rastjo v enem letu povzpel na 2. mesto in torej še pred odprtjem Tesline prve evropske tovarne pri Berlinu za golfom zaostal le še za dobrih 1.500 primerkov.

Tesla model 3 je bilo ob zaključku polletja tudi daleč najbolj prodajano električno vozilo v Evropi, naslednji štirje zasledovalci skupaj (renault zoe, VW ID.3, VW ID.4 in škoda enyaq) so ga junija vsi skupaj komaj presegali po številu registracij. Teslin avto je zasedel prvo mesto po prodaji na trgih Avstrije, Norveške, Švice in v Veliki Britaniji, odlično se je odrezal tudi na nekaterih drugih velikih trgih (Nemčija, Francija, Švedska ...).

Tesla 3 Model 3 Avto Test tesla model 3: avto, ki iz konkurence naredi nokie

Prodaja JATO Dynamics | Avtor: JATO Dynamics JATO Dynamics

Nova generacija dacie sandera se odlično prodaja in je na tretjem mestu presegla celo renault clia, z modelom 500 gre odlično tudi Fiatu, z yarisem pa Toyoti. Volkswagen je lahko zelo zadovoljen z naraščajočo prodajo modela T-roc, medtem ko analitiki opozarjajo na njegov počasen štart z električnim dvojcem ID.3 in ID.4.

Zanimivo je tudi pri Fordu, kjer je novi model križanca puma po prodaji presegel tradicionalna težkokategornika fiesto in focusa. Med baterijskimi avti se je z visoko rastjo med najboljše povzpela tudi v Sloveniji prisotna znamka MG.

dezurni@atyria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.