Avto
526 ogledov

Število kršitev upada, a je še vedno visoko

Parkirišče za invalide
1/5
Bralec Grega
Povečuje se delež upravičene uporabe in zmanjšuje delež mladih kršiteljev.

Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru je v okviru kampanje "Parkiraj izgovore drugam! Ne na mesta, rezervirana za invalide." izvedla ponovitveno raziskavo, s katero so želeli preveriti stanje na področju (ne)upravičenega parkiranja na invalidskih parkirnih mestih. Raziskava je pokazala, da se je delež kršitev na opazovanih parkirnih mestih v Ljubljani konec leta 2018 zmanjšal v primerjavi z isto raziskavo iz leta 2015. 

Raziskava je vključevala neposredno opazovanje 43 parkirnih mest, rezerviranih za invalide, na 9 lokacijah v Ljubljani. Opazovana parkirna mesta so bila izbrana glede na ugotovitve raziskave v letu 2015, ko je bil na teh mestih zabeležen največji promet oziroma parkiranje vozil. Opazovana parkirna mesta so ob ulicah v središču Ljubljane, pred zdravstvenim domom (ZD Ljubljana Center), v nakupovalnih središčih (BTC in City Park ter nakupovalno središče Supernova na Rudniku).

Raziskava je pokazala, da je delež kršitev upadel za 58 odstotkov. V opazovanem času je bilo med vsemi parkiranimi vozili na mestih, rezerviranih za invalide, 43 odstotkov takšnih brez ustrezne invalidske kartice. 

Parkiranje invalidi | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Kršitelji se odločijo storiti prekršek tudi, ko imajo v neposredni bližini prosta več kot tri "navadna" parkirna mesta. V primerjavi z letom 2015, ko so se kršitelji najpogosteje odločili parkirati na invalidskih mestih, ko v bližini ni bilo prostih drugih mest, je bilo v 2018 največ kršitev (41,6 odstotka), ko so bila v bližini prosta več kot 3 "običajna" parkirna mesta. 

Opazovanje je potekalo od 9. do 12. oktobra 2018 med 15.00 in 18.00 uro.

Med kršitelji je bilo bistveno več moških (74 odstotkov). Največ kršiteljeve je bilo v starostni skupini med 30 in 50 let (61 odstotkov), sledijo starejši od 50 let in mlajši od 30 let. Delež slednjih se je zmanjšal s 23 odstotkov leta 2015 na 12 odstotkov leta 2018.  

Med vozniki, ki so neupravičeno parkirali na parkirnih mestih, rezerviranih za invalide, so prevladovala kratkotrajna parkiranja (79 odstotkov kršitev traja do 15 minut). 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.