Avto
13 ogledov

Stoletni voznik poškodoval devet otrok

Starejši voznik Shutterstock
Pred šolo v Los Angelesu je stoletni voznik izgubil oblast nad vozilom in poškodoval 11 ljudi, od tega devet otrok. Štirje otroci so v kritičnem stanju, poročajo ameriški mediji.

Nesreča se je zgodila, ko so se otroci igrali pred osnovno šolo in skupaj s starši kupovali prigrizke na stojnici. Voznik Preston Carter naj bi takrat pripeljal s parkirišča bližnje trgovine, izgubil oblast nad vozilom in trčil v skupino ljudi.

Ostareli voznik, ki je zatrdil, da so mu odpovedale zavore, ni bil aretiran in je s prizorišča nesreče odšel s hčerko. Ta je izjavila, da je nesreča "opozorilo" in da Carter ne bo več sedel za volan. Vozniško dovoljenje mu sicer poteče 5. septembra.

Starejši vozniki so varni vozniki

Kljub tej nesreči pa strokovnjaki pravijo, da so starejši vozniki pazljivejši v primerjavi z mlajšimi. Britanska raziskava je pokazala, da starejši vozniki manj pogosto povzročajo prometne nesreče. Izboljšave zaznavajo v zadnjih letih, ko so tako v Veliki Britaniji kot ZDA zaostrili postopke za obnovitev in podaljšanje vozniškega dovoljenja starejšim osebam, osebam s slabšim vidom in oslabljenimi kognitivnimi (miselnimi) sposobnostmi.

"Pogosto se pozornost usmerja na starejše voznike, ki naj bi predstavljali potencialno nevarnost za njih same in druge voznike," pravi vodja raziskave Jonathan Rolinson, ki je skupaj s kolegi preučeval dokumentacijo britanske policije o smrtonosnih prometnih nesrečah v obdobju od leta 1989 do leta 2009.

Ugotovili so, da je možnost za smrt enaka pri mladih in starejših voznikih. Največje tveganje predstavljajo prav najmlajši in najstarejši vozniki, je še pokazala raziskava. "Starejše osebe so na neki način idealni vozniki, saj znajo vnaprej predvidevati nevarnosti. Tako jih veliko na deževen dan sploh ne sede v vozilo, ampak ostanejo doma," dodaja Rolinson.

Komentarjev 1
  • dd 18:44 31.avgust 2012.

    Ne razumem, kako so starejši idealni vozniki, ko pa še peš na pločniku komaj funkcionirajo. Vajeni so vožnje izpred 50-ih let, ko so opravljali izpit. Zato pa ne znajo voziti v današnji gužvi, narobe vozijo v rondojih, ovirajo na pasovih ...prikaži več avtoceste, ne znajo bočnega parkiranja,...