Avto
7022 ogledov

Subvencija na bicikle namesto električnih avtomobilov

S-bikes električno kolo Saša Despot
Morda se sliši kot šala, a v Avstriji mislijo zelo resno. V naši severni sosedi lahko po novem dobijo državno subvencijo za nakup kolesa.

Avstrijci lahko za nakup navadnega ali električnega kolesa prejmejo subvencijo do višine 600 evrov, a mora kolo izpolnjevati dva pogoja. Mora biti zložljivo, njegove mere, ko je zloženo, pa ne smejo presegati 110 x 80 x 40 centimetrov.

Trst pohvale Popotnik Ne boste verjeli: našo železniško progo tujci hvalijo

Še en pogoj je. Subvencija na nakup kolesa je namreč del kampanje za spodbujanje uporabe javnega prevoza, s katero bi radi dnevne migrante odvrnili od uporabe osebnih avtomobilov, zato je pogoj za njeno pridobitev nakup letne »električne vozovnice«, se pravi, letne vozovnice za sredstva javnega prometa.

Slovenske železnice, vlaki, vlak | Avtor: Slovenske železnice Fotografija je simbolična. Slovenske železnice

Zgoraj omenjene mere zloženega kolesa so zato zelo pomembne, saj tako veliko zloženo kolo avstrijske državne železnice ÖBB obravnavajo kot prtljago in za njegov prevoz ni potrebno posebno dovoljenje. Subvencija je sicer dvodelna, saj bo ministrstvo za varovanje okolja vanjo pristavilo 450 evrov, popust 150 evrov pa bo kupcu kolesa primaknila trgovina, v kateri ga bo kupil.

Kolo kolesarjenje Akcija Avto Poznate pravilo 1,5 metra?

Subvencija za nakup zložljivega kolesa sicer ni prva »kolesarska« subvencija v naši severni sosedi. Že lani so namreč lahko Avstrijci prejeli subvencijo 900 evrov za nakup električnega tovornega kolesa. Z marcem to subvencijo zvišujejo na 1.000 evrov, vendar pod pogojem, da ne presega 50 odstotkov celotne nakupne cene kolesa. Za podjetja, mestne oblasti in klube ostaja v veljavi tudi subvencija 400 evrov za nakup največ pet električnih koles. V tem primeru subvencija ne sme preseči tretjine nakupne cene električnega kolesa.

Bike festival, kolesarjenje, kolo, kolesarji | Avtor: Breda Krajnc Breda Krajnc

PROMET Gorenjska Bolj prijazno prečkanje cest s semaforji za pešce in kolesarje
Komentarjev 18
  • tlacan 11:11 23.marec 2023.

    Uporaba javnega prevoza? Na obali lahko ob konicah na postaji, ker je v avtobusu že ob prihodu preveč potnikov. Dogaja se, da tako preskočiš 2 ali tudi tri avtobuse in zamudiš kakšno urco v šolo, fax ali službo. Še tisti, ...prikaži več ki se vozijo z avtobusom, bojo morali v prihodnosti razmišljati o lastnem prevozu, ki je uporaben le za potnike prvih postaj na relaciji - vse drugo je vprašljivo.

  • Avatar Leon
    Leon 10:24 23.marec 2023.

    Nova mreža kolesarskih stez v Sloveniji si lahko ogledate v prispevku ,ki je prepogost in ogrožajo pešce kot je ta absurd iz LJ .https://www.zurnal24.si/slovenija/bralka-namesto-plocnika-so-naredili-bob-stezo-357441

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 08:15 23.marec 2023.

    No, to bi lahko posnemali tudi pri nas...

Sorodne novice