Avto
21241 ogledov

V nedeljo konec prepovedi vožnje za kamione?

Tovornjaki in onesnaževanje
Na dan so prišli skrivni pogovori med predstavniki Tesle in nemške vlade.

Po pisanju nemškega Business Insiderja je bila prejšnji teden v Berlinu na prometnem ministrstvu delegacije ameriške Tesle. Kot je znano, podjetje v bližini Berlina gradi svojo prvo tovarno na evropskih tleh, gradnja pa poteka s podobnimi zapleti, kot so se dogajali v Sloveniji z gradnjo Magnine tovarne. Vmes je moralo poseči tudi sodišče.

Med zadnjimi pogovori pa naj bi Američani dali tudi pobudo, naj nemška vlada prekliče prepoved tovornega prometa, ki velja za nedeljo in praznike. Podobno uredbo poznamo tudi v Sloveniji. 

Tesla semi truck | Avtor: Tesla Tesla

A razveljavitev bi po Teslovih željah veljala le za električne tovornjake, za tiste s klasičnim pogonom pa ne. Posebna pravila za električne tovornjake naj bi bila smiselna, ker da takšni tovornjaki med vožnjo ne obremenjujejo okolice s hrupom in izpusti. Seveda pa bi bila to tudi velika komercialna prednost za izdelovalce električnih tovornjakov, saj bi lahko lastniki z njimi vsako leto prevažali tovor vsaj 52 dni več kot konkurenti brez električne flote. 

Želja Američanov je v Nemčiji že sprožila val nelagodja. Uredbo je takratna Zahodna Nemčija sprejela že leta 1956, njen namen pa ni bilo le varovanje pred hrupom in onesnaževanjem, temveč tudi zagotoviti ljudem, da se lahko vsaj en dan v tednu po cestah vozijo brez počasnih kolon za tovornjaki. Tako v Nemčiji kot v Sloveniji pa so v veljavni uredbi izvzeti nekateri prevozi, kot je hitropokvarljivo blago. 

Nemško ministrstvo je potrdilo sestanek. 

Tesla semi truck | Avtor: Tesla Tesla

Pot do izpolnitev želje Tesle (in drugih proizvajalcev električnih tovornjakov, kot so Daimler, Volkswagen, DAF, Nikola ...) pa bo še dolga. V Nemčiji so namreč določene prometne politike v pristojnosti zveznih dežel, ne zvezne vlade. Prav tako pa bo izjema v uredbi za električne tovornjake po mnenju iz logistične stroke zares smiselna le, če se bodo zanjo odločile tudi druge članice EU.

Tesla bo svoj tovornjak z imenom semi začel serijsko proizvajati letos, na začetku pa zaradi pomanjkanja baterij še bolj v omejeni seriji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • zoran79 13:33 27.februar 2020.

    Janez 846. Ti in tebi podobni nestrpnezi povzrocite vec nesrec kot pa vozniki tovornjakov. Moras se zavedat da nisi sam na cesti.

  • janez846 17:58 26.februar 2020.

    Upam, da bo narod enkrat končno nekaj naredil. Že tako bi morali uves kot ima tujina od 6h pa do 21h prepovedano prehitevanje saj je ravno zaradi njih kup nesreč ko se prehitevajo kilometre daleč. V poletnih mesecih pa bi ...prikaži veči morali narediti od 6h pa do 24h. Kazen pa 4h na počivališču vkolikor gre prej na vožnjo zaplemba kamijona z tovorom.

  • NeAnonimni 14:24 26.februar 2020.

    Agresivni so.