Avto
4175 ogledov

Test letnih pnevmatik 2017 - katere so najboljše?

pnevmatike Anže Petkovšek
AMZS test letnih pnevmatik za leto 2017 pri 16-palčnih kolesih in pri kolesih za suve oziroma terence kaže nekaj zanimivih rezultatov. Katere so najboljše gume?

Pri AMZS in partnerskih organizacijah po Evropi so opravili tradicionalni test letnih pnevmatik za prihajajočo sezono. Avtoklubi vsako leto testirajo dve različni dimenziji pnevmatik, tokrat pa so vzeli v precep dimenziji 195/65 R 15 V, ki jih uporabljajo večinoma po nekaj let stari avtomobili nižjega in nižjega srednjega razreda, ter dimenzijo 215/65 R 16 H, ki jih potrebujejo lastniki vse bolj popularnih križancev in športnih terencev. 

Kot dodajajo pri AMZS, so v primeru manjše dimenzije hkrati naredili še primerjave z lanskoletnimi testi, ko so napravili test za eno dimenzijo ožjih pnevmatik. Ugotavljajo, da lahko v zgolj enem letu pri določenih modelih prihaja do velikih razlik v obnašanju pnevmatike na mokri cesti, med zaviranjem ali pri obrabi. Nekateri proizvajalci namreč redno posodabljajo zmes na tekalni površini, pa čeprav ne vedno na boljše. Hkrati so strokovnjaki ocenili tudi verodostojnost oznak, ki jih proizvajalci natisnejo na obod pnevmatike glede obnašanja na mokrem, hrupu in obrabi. Ugotavljajo, da se te oznake pri realnih testih ujemajo le v okoli polovici primerov, medtem ko v preostalih primerih proizvajalci praviloma precenjujejo sposobnosti svojih izdelkov. 

195/65 R 15 V

Pri manjši dimenziji testiranih pnevmatik so ze najboljše z oceno dobro oziroma zelo priporočljivo izkazale pnevamike Pirelili cinturato P1 verde, Bridgestone turanza T001, Continental contipremium contact 5, Goodyear efficientgrip performance in EsaTecar spirit 5 HP. Sledi deset pnevmatik z oceno zadovoljivo oziroma priporočljivo, oceno priporočljivo z omejitvami si je zaradi velikih slabosti na mokri cesti prislužila le pnevmatika GT radial champiro FE1.

Test pnevmatik AMZS | Avtor: AMZS AMZS

215/65 R 16 H

Pnevmatike za križance in suve so področje, ki se ga proizvajalci lotevajo z različnimi taktikami. Nekateri zgolj prilagodijo pnevmatike drugih dimenzij, medtem ko drugi izdelujejo namenske pnevmatike za športne terence, pa čeprav z mislijo, da bodo veliko večino poti opravili po klasičnem asfaltu. Testniki so opravili klasične meritve, torej brez ugotavljanja, kako se katera pnevmatika odreže izven asfalta.

Test pnevmatik AMZS | Avtor: AMZS AMZS
Najboljša v ocenjeni dimenziji (vozila tipa VW tiguan) je bila pnevmatika Goodyear efficient grip SUV, za petami pa je Cooper zeon 4XS sport. To sta edini pnevmatiki z najboljšo oceno. Sledi 11 pnevmatik z oceno priporočljivo, medtem ko sta se najslabše odrezali pnevmatiki Michelin latitude tour HP (priporočljivo z omejitvami) in Yokohama geolander SUV. Slednje kot edine na tokratnem testu odsvetujejo, saj ima prevelike slabosti pri zaviranju in vodljivosti. 

Pri AMZS sicer poudarjajo, da so se glede na pretekle izkušnje odločili nekoliko omejiti nabor testiranih znamk, s čimer so izločili "cvetke", ki praviloma polnijo nakupovalne police v trgovinah s prehrano, a se na testih pod takšnim in drugačnim imenom izkazujejo s poraznimi rezultati. Več o testu si lahko preberete na AMZS strani Motorevije. 

Komentarjev 3
  • uni65 15:27 27.marec 2017.

    A si kdaj vozil z savskimi pnevmatikami ?

  • AnzeSmolej 17:04 06.marec 2017.

    NAPAKA, naslov bi moral biti, Michelin PADEL na raven Save.

  • Božidar Dinič 16:32 06.marec 2017.

    a falote iz save so tudi že vse ujeli ha ha ha