Avto > Testi
4621 ogledov

Razblinili smo večno "šank temo", kateri se pelje najbolje?

PRIMA primerjalni test
1/30
PRIMA
"Najbolje se pelje polo, ne bolje se pelje fiesta, jaz pa pravim, da je najbolj športen clio." To so pogoste debate, ki smo jih skušali razbliniti s primerjalnim testom 13 mestnih avtomobilov.

 Ne boste verjeli, kateri avto je mešal štrene povsem pri vrhu.

Primerjali smo 13 malih avtomobilov B avtomobilskega razreda: Citroën C3, dacia sandero, ford fiesta, hyundai i20, mazda2, opel corsa, peugeot 208, renault clio, seat ibiza, suzuki swift, škoda fabia, toyota yaris in volkswagen polo.

To je bil največji primerjalni test pri nas do zdaj, in dobili velikega zmagovalca - to je postal VW polo, ki se je izkazal za najbolj vsestranski avto, to pomeni, da je v seštevku vseh kategorij prejel največje število točk. Zato pa ni bil zmagovalec dinamičnega dela PRIMA primerjalnega testa, tudi drugi ni bil.

PRIMA primerjalni test | Avtor: PRIMA PRIMA

Velika primerjava Avto Najboljši mestni avto v Sloveniji je ...

Na poligonu in na cesti

V kategoriji motor in podvozje smo na cestnem testu in poligonu AMZS varne vožnje na Vranskem v različnih vajah preizkušali različne sklope avtomobila, od podvozja, motorja, krmilnega mehanizma, okretnosti, zaviranja - z eno besedo dinamiko. Avtomobile smo preizkušali predstavniki osmih različnih uredništev, ki sodelujemo pri projektu, To pomeni, da je hkrati avtomobile preizkušalo več kot 15 avtomobilističnih novinarjev, ki smo podali vsak svojo subjektivno oceno glede natančnosti in hitrosti menjalnika, občutka pri vožnji slaloma, volanske komunikativnosti, občutka pri zaviranju, blaženju in nagibanju. Okretnost vozila smo preizkušali v postavljeni mišnici, merili pa smo tudi glasnost motorja v prostem teku.

PRIMA primerjalni test | Avtor: PRIMA PRIMA

Test uporabnosti prtljažnika Avto Test uporabnosti prtljažnika: na papirju nekaj, v praksi drugo

Najbolj dinamičen avto je ...

Glede na točkovni rezultat je brez dvoma najbolj dinamičen od 13 avtomobilov ford fiesta, saj je bil v vseh kategorijah pri vrhu ali pri samem vrhu. 

Pri križarjenju med stožci je prav fiesta najhitreje in najbolj dinamično slalomirala med ovirami. Občutek na volanu je zelo direkten, volan je prijetno odebeljen, tudi občutek pri zaviranju je bil pri fiesti najboljši. Odličen je tudi šeststopenjski ročni menjalnik, ki se je izkazal za zelo natančnega, čeprav ga je prekašal ročni menjalnik v mazdi2 z izjemno kratkimi, a natančnimi hodi. Všeč nam je bil tudi menjalnik v suzuki swiftu in VW polu, najmanj pa v dacii sandero, citroënu C2 in peugeotu 208.

PRIMA primerjalni test | Avtor: PRIMA PRIMA

Velika primerjava Avto Za novi mali avto smo dobili tudi 3.160 evrov popusta

Swift je bil največje presenečenje primerjalnega testa, tako kot v skupnem rezultatu, ko je zaostal je za VW polom je tudi pri dinamičnem testu zaostal le za fiesto in se uvrstil pred pola. Pri swiftu se je najmanj nagibala karoserije pri vožnji med stožci in tudi pri premagovanju hitrejših ovinkov na cesti, izkaže se tudi z zelo dobro volansko komunikativnostjo. Všeč nam je bil tudi mali volan pri peugeotu 208, ki je manj občutka ponujal le pri večjih hitrostih na avtocesti, drugače pa je tudi zahvaljujoč volanu 208-ca okreten in predvsem zabaven avtomobil. 

Polo je bil v večini kategorij dinamičnega testa med prvimi tremi, nikjer pa na vrhu. Razočaral je z glasnostjo motorja v prostem teku, kjer je bil med najslabšimi, najboljši v tem segmentu so bili mazda2, corsa, swift in yaris.

PRIMA primerjalni test | Avtor: PRIMA PRIMA

PRIMA primerjalni test Mali avti Avto Nakup mestnega: Razlika v porabi goriva tudi 3 evre na vsakih 100 km

Najmanj dinamičen avtomobil med vsemi je bil pričakovano dacia sandero, čeprav je 0,9-litrski TCe dovolj poskočen motor, pa so šibke točke nagibanje karoserije, manj komunikativen krmilni mehanizem in najmanj natančen menjalnik. Kar se pozna tudi pri ceni, ki je zelo ugodna. Razočaranje pri dinamični vožnji je bil tudi C3, ki je izrazito udoben avtomobil in daje prednost ugodnemu požiranju lukenj kot dinamičnemu premagovanju kilometrov.

Najboljši menjalnik

1. Mazda2
2. Fiesta, swift in polo

Najboljši občutek pri slalomu

1. Fiesta
2. Swift
3. Polo

Najboljši občutek na volanu

1. Fiesta
2. Swift
3. Peugeot 208

Najboljši občutek pri zaviranju

1. Fiesta
2. Swift
3. polo

Komentarjev 5
  • Snežinko 16:25 12.maj 2018.

    Dobro, zdaj pa lahko počasi nehate s tole serijo avtomobilov! Tole je že TRETJI članek z natanko istim naborom avtomobilov v dobrem mesecu! Tudi plačani članki se enkrat nehajo, no...

  • Albatroz 15:41 12.maj 2018.

    to so rezultati sponzorjev in avtohiš, če preverite svetovne rezultate je slika povsem drugačna.

  • mph 12:21 12.maj 2018.

    Če ni vključena Kia zame ni kredibilna primerjava. Se pa strinjam z večino naštetih.