Avto
15 ogledov

Tisoč milj drvenja po Italiji

Alfa romeo 6c 1500 S – 54 KM, s 125 kilometri na uro končne hitrosti. Zmagala je Žurnal24 main
Legendarno dirko starodobnikov Mille Miglia, ki je minuli konec tedna potekala od Brescie do Rima in nazaj, je dobil Luciano Viaro v alfi romeo iz leta 1928.

Na eni od najbolj znanih dirk na svetu je tekmovalo 375 avtomobilov iz različnih celin. Prestižno zmago si je privozil Luciano Viaro. Vozil je alfa romeo 6c 1500 S iz leta 1928.

Dirke se vedno udeležijo tudi znana imena iz sveta avtošporta. Letos je tako tekmoval nekdanji svetovni prvak v formuli 1 Mikka Hakkinen, ki pa je dirko predčasno končal, saj se je moral vrniti v Francijo zaradi vesti, da je v njegovi tamkajšnji hiši izbruhnil ogenj.

Vzdržljivostno dirko so prvič uprizorili leta 1927, kot pove ime, pa je dolga tisoč milj – okoli 1600 kilometrov. Na poti vozniki vozijo po nekaterih najlepših predelih Italije. Zadnjič je potekala leta 1957, od leta 1977 pa jo prirejajo iz revijalnih vzgibov.

Nanjo se lahko prijavijo lastniki avtomobilov iz obdobja med letoma 1927 in 1957, ki so se že udeležili vsaj ene od zgodovinskih dirk. Nastopijo lahko tudi starejši modeli, ki so do leta 1930 vsaj enkrat tekmovali. Zanimanje za dirko je izredno, saj so organizatorji letos prejeli kar 1700 prošenj, ki so prišle celo iz Argentine, ZDA in Japonske.

Tragedija zapečatila prireditev
Zgodovina dirke je polna zanimivih, pa tudi tragičnih dogodkov, v zadnjih letih pa so se na njej odvijali ostri spopadi med mercedesi, porscheji in ferrariji. V nesreči Marquisa Alfonska de Portaga, ko mu je leta 1957 eksplodirala pnevmatika na njegovem ferrariju, je poleg njega in sovoznika umrlo še 11 gledalcev. Prav ta dogodek je bil razlog za ukinitev vsakoletne prireditve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.