Avto
6535 ogledov

Toyotin novi SUV znanilec novih tehnologij

Toyota corolla cross
1/15
Toyota
Toyota bo v Evropo pripeljala športnoterensko različico najbolje prodajanega avtomobila na svetu.

Po vzoru na manjši yaris in yaris cross je Toyota razkrila povsem nov, za številko večji model corolla cross. To bo prvi model znamke Toyota, ki ga bo poganjala 5. generacija samopolnilnega hibridnega pogonskega sklopa.

Corolla sicer velja za najbolje prodajan avtomobil na svetu, zdaj pa v razred C prinaša tudi športnoterensko različico. Corolla cross temelji na filozofiji TNGA in je zgrajena na razvojni platformi GA-C.

Toyota corolla cross | Avtor: Toyota Toyota

Toyota Yaris GR Avto "To se mi je zgodilo le dvakrat do zdaj"

Oblikovalci so kompaktnemu športnemu terencu namenili robustno obliko, ki je posebej prilagojena za evropski trg. Japonci izpostavljajo kombinacijo sprednjih žarometov in zadnjih luči, sprednjo masko v obliki dvojnega trapeza, razširjene tridimenzionalne blatnike.

Corolla cross je sicer urbani terenec, ki se po velikosti se uvršča med modela C-HR in RAV4. Poudarek v kabini je na prostornosti in na račun velikih stranskih stekel ter panoramske strehe na svetlosti.

Toyota corolla cross | Avtor: Toyota Toyota

Uvaja novosti na področju hibridnega pogona 

Velika novost, ki jo prinaša je 5. generacija hibridnega sistema. Na voljo bo sprednji ali pametni štirikolesni pogon AWD-i. Peta generacija hibridnega sistema ima v primerjavi s predhodno različico več navora, električne energije, izboljšana je učinkovitosti in dinamika vožnje.

Povsem novo je planetno gonilo, ki med drugim uporablja nove lubrikante in olje nizke viskoznosti. To pripomore k večji učinkovitosti in moči ter hkrati preprečuje izgubo električne energije.

Toyota corolla cross | Avtor: Toyota Toyota

Toyota bZ4X Avto Pred vrati novi Toyotin SUV

Na novo je zasnovana tudi litij-ionska baterija, ki je v primerjavi s prejšnjo različico zmogljivejša in za 40 odstotkov lažja. Izboljšana je tudi moč pogonskega sklopa, ki se je povečala za več kot 8 odstotkov.

2,0-litrski pogonski sklop s sprednjim pogonom ponuja moč 146 kW oziroma 197 konjskih moči, od 0 do100 km/h pa pospeši v 8,1 sekunde. Različica s 4-kolesnim pogonom AWD-i je opremljena z dodatnim elektromotorjem, ki je nameščen na zadnji osi in ponuja dodatnih 30,6 konjske moči.

Toyota corolla cross | Avtor: Toyota Toyota

Zadnji motor se vklaplja samodejno ter zagotavlja boljši oprijem. Tudi različica s štirikolesnim pogonom AWD-i ima podoben pospešek kot različica s prednjim pogonom.

Peta generacija hibridnega sistema ima izboljšane tudi vozne lastnosti. Sistem je zdaj bolj linearen, predvidljiv in nadzorovan pri pospeševanju, pri čemer se hitrost vozila bolj ujema z vrtljaji motorja, kar po zagotovilih Toyote zagotavlja bolj intuitivno in naravno izkušnjo vožnje.

Velika zaslona

Novosti prihajajo tudi na področju novih tehnologij. Nadgrajen je vmesnik HMI (Human Machine Interface) z najnovejšo multimedijsko tehnologijo. Središče armaturne plošče je popolnoma novi 31,24-centimetrski (12,3-palčni) voznikov digitalni zaslon in 26,67-centimetrski (10,5-palčni) osrednji multimedijski zaslon.

Toyota corolla cross | Avtor: Toyota Toyota

Digitalni voznikov zaslon ponuja novo strojno in programsko opremo. Pri Toyoti trdijo, da je največji v svojem razredu. Med drugim prikazuje porabo goriva, delovanje hibridnega sistema in navigacije.

Toyota aygo X Novost Avto Toyota aygo X želi (p)ostati kralj tesnih ulic

Vključuje tudi brezžično povezavo Apple CarPlay in žično povezavo Android Auto ter paket Toyota Smart Connect. Navigacije posreduje realne prometne informacije, in deluje tudi z uporabo zvočnih ukazov. Omogočene so tudi posodobitve po zraku, kar zagotavlja, da je vozilo vedno opremljeno z najnovejšo različico.

Toyota corolla cross | Avtor: Toyota Toyota

Sistem za zaznavanje in preprečevanje trka prvič omogoča tudi preprečevanje pospeševanja pri nizki hitrosti in pomoč pri vožnji skozi križišče, izboljšana sta tudi zaznavanje prihajajočega prometa in pomoč pri zavijanju v križišču.

Izboljšav so bili deležni tudi prilagodljivi tempomat, sistem za ohranjanje voznega pasu in sistem za samodejno prilagajanje snopa luči. Nov je sistem za varen izstop iz vozila kot tudi napredni sistem parkiranja. Na voljo so tudi panoramski pogled, sistem za nadzor prečnega prometa s samodejnim zaviranjem in posebna sonda za zaznavanje različnih ovir.

Toyota GR86 Avto Analogna toyota za digitalno dobo

Nova sprednja sredinska zračna blazina je zasnovana tako, da v primeru bočnega trka prepreči stik med potnikoma na sprednjih sedežih.

Prvi avtomobili bodo dobavljivi jeseni 2022.
 

Komentarjev 1
  • Avatar Darsialessa
    Darsialessa 00:30 05.december 2021.

    Dobrodošli v najboljšem intimnem klubu - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m