Avto
1615 ogledov

Naš trg avtov rešuje zlata generacija Slovencev

Avtosalon prodaja avtov Profimedia
Trg prodaje novih avtov se je vsaj sodeč po novih registracijah maja precej pobral.

Maja je bilo v Sloveniji registriranih 5.086 novih osebnih vozil. To je precejšen skok v primerjavi z marcem in aprilom, ko so vladale "koronske" razmere in se je trg praktično sesul. Določene avtomobilske znamke so sicer v maj stopile z velikanskimi popusti na posamezne modele, predvsem iz obstoječih zalog, o čemer smo že pisali. To in rahljanje ukrepov na področju gospodarske dejavnosti je očitno vplivalo na prodajne številke. Ob siceršnjih trikih nekaterih znamk z napihovanjem registracij.

Skupaj je bilo letos v prvih petih mesecih v Sloveniji registriranih 21.440 osebnih vozil, lani ob istem času 32.860. Skupni padec je torej 37-odstoten, če bi primerjali le številke med lanskim in letošnjim majem, pa 31-odstoten. Podobne razmere vladajo tudi pri lahkih godspodarskih vozilih, kjer je bilo maja registriranih okroglih 600 vozil.

Podjetje Ardi, ki za potrebe Sekcije motornih vozil segmentira podatke o prodaji po mesecih, za določeno število novoregistriranih avtov navaja tudi podatke o starostni strukturi kupcev. Po tej statistiki in dostopnih podatkih so letos  v prvih petih mesecih daleč največ avtov kupili posamezniki, ki so stari nad 60 let (3.611), sledi starostna skupina 46 do 60 let (2.639 avtov). Na vse mlajše kupce od 45 let po tem tipu segmentacije, odpade le manjšina novih avtov, skupaj 2492. Iz objavljenih podatkov ni razvidno, ali in na kakšen način so upoštevani različni novejši modeli financiranja vozil.

Nakup prodaja avta salon | Avtor: Profimedia Profimedia

Na vrhu pri znamkah vse po starem, vmes malo mešano

Če so aprila registrirali komaj polovico toliko vozil kot Renault, pa je znamka Volkswagen z majem znova prevzela primat s skoraj 900 vozili. Renault je mesec zaključil s 665 registracijami, tudi maja pa je 3. mesto obdržala Škoda s 472 primerki. Po številu registracij nato sledijo Kia, Dacia, Peugeot, Nissan, Hyundai ... Gre za precej premešan vrstni red v primerjavi z večmesečnim povprečjem, kar kaže, da se je vsaka znamka v Sloveniji spodbujanja registracij lotevala po svoje.

Daleč najbolj registriran pri nas je bil maja model renault clio. Netradicionalno so mu sledili nissan qashqai, peugeot 2008 in renault captur, torej sami predstavniki križancev. Siceršnji težkokategornik VW golf je bil tokrat nekoliko zadaj, saj je model ravno v menjavi generacije, ki pa ima drugačno cenovno politiko od dosedanje. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.