Avto
1482 ogledov

Trst: kako vam legalno odpeljejo avto in vas nelegalno kaznujejo

Parkirišče v Trstu Google Street View
Pazite se v Trstu. Mimogrede vam bodo očitno povsem legalno in z blagoslovom oblasti odpeljali avto in vam ga vrnili šele proti visokemu znesku, sklicujoč se na zakon, ki ne obstaja.

To se je zgodilo naši bralki. Kot pravi, je minuli petek, 29. julija, parkirala na parkirišču v tržaški marini in plačala parkirnino do 18. ure, saj za dlje avtomat ni omogočal, ker se takrat izteče njegov poslovalni čas. Ko se je ob 20. uri vrnila, avta ni bilo več, celotno parkirišče pa je bilo izpraznjeno. Ne na avtomatu, temveč na "mali tabli" nekje poleg je opazila nalepljen majhen listek z opozorilom, da parkirišče obratuje le do 18. ure, nato pa da bodo avte odpeljali z avtovleko. Na listku ni bilo pripisane niti številke, kam se obrniti v takšnem primeru. 

Bralka je nato ob pomoči gospoda iz bližnjega lokala le ugotovila, da so ji avto najverjetneje odpeljali s pajkom. Glede na njegove reakcije je "dognala", da se to očitno zelo pogosto dogaja.

Potem pa jo je novo presenečenje čakalo na nekaj kilometrov oddaljenem odlagališču (gospod je omenjal tri kilometre, končni zapisnik ima zapisano številko sedem kilometrov), saj so tamkajšnji zaposleni za vrnitev avtomobila zahtevali 204 evre. Od tega 28 evrov za kazen, ostalo pa po tarifi avtovleke.

Kazen le s plastiko, ostalo v papirju  

V svojem presenečenju ni bila sama, saj je svoj avto prišlo iskat še nekaj drugih voznic in sopotnic, vse iz Slovenije ali Hrvaške. Glede plačila so zaposleni zahtevali še, da je potrebno kazen plačati s kartico, ostalo v gotovini.

Kazen Trst | Avtor: Bralka Maja Bralka Maja
Ker so vse zahtevale pojasnila, kakšen prekršek so storile, so jim zaposleni dali številko policije. A jim karabinjerji ob prihodu tudi niso znali pojasniti, kaj konkretno so storile narobe, da morajo plačati še 28 evrov kazni. Na prizorišču so se z zamudo znašli še lokalni policisti, in zgodba se je ponovila. Je pa policistka "prijateljsko" svetovala, naj kazen plačajo, saj da jo je morala v podobni situaciji kot domačinka plačati tudi sama. A še vedno brez pojasnila, kateri pooblaščeni organ je zaznal prekršek. 

Po urah čakanja in pregovarjanja so bralka in ostale čakajoče popustile in plačale, da bi se ob nazočnosti karabinjerjev izognile še kakšnemu nerazumljivemu postopku. Šele na bralkino izrecno zahtevo so ji zaposleni izdali tudi račun.

Kršitev 731. člena prometnega zakonika ... Kaj pa ta sploh pravi?

Po njenem so jo na depoju zaposleni na nezakonit način zadrževali. Tako je z zapisnika ter blagajniškega prejemka znova ugotovila, da očitno ni napravila nobenega prekrška. Zaposleni je v račun za "kazen" zapisal, da je prekršila "731. člen" prometnega zakonika, a ima omenjeni člen zgolj 240 členov. Celoten znesek sta zaračunali privatno podjetje ter avtovleka, nikjer ni mogla prepoznati kakšnega javnega oziroma pooblaščenega organa.

Izpostavlja tudi, da so ji zaposleni med pregovarjanji omenili, da imajo za tujce drugačno tarifo kot za domačine ter da so vsem prisotnim prisodili enako ceno odvoza in raztovarjanje avta, čeprav bi morala biti glede na zapisnik odvisna od mase vozila. Po njenih besedah pa je sama vozila majhen avto, medtem ko je bil eden od treh avtov težki terenec. 

"Celotna situacija je bila zelo čudna, tudi dejstvo, da smo bili na tem depoju samo tujci oziroma tujke in da smo morale plačati odvoz z gotovino, saj nobena bančna kartica ni bila prava za plačilo na POS terminalu."

Utemeljenost kaznovanja preverjamo tudi pri tržaškem podjetju in tamkajšnjih oblasteh. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • anka78 23:14 24.april 2019.

    Bravooo Harrison

  • Ivan Evetovic 21:34 05.avgust 2016.

    pri nas prvo kaznujejo italiane,potem še kakšnega drugega.Naš zurizem bi brez italianov in avstricev lahko zaprli.Oni prinašajo denar.

  • Ivan Evetovic 21:31 05.avgust 2016.

    Italiani so super narod.Pogledaj sebe.