Avto
5318 ogledov

Tu so cene goriv tudi petino nad povprečnimi

bencinska črpalka, gorivo
Kje na poti napolniti rezervoar in kakšni so prihranki?

Tisti, ki bodo med dopustom prečkali mejo, lahko rezervoarje ugodneje kot v Sloveniji napolnijo na Madžarskem in v Avstriji, dražje pa je gorivo na Hrvaškem in posebej v Italiji. Skoraj povsod so najvišje cene na avtocestah - tudi petino nad povprečnimi.

V Sloveniji je treba od torka za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest odšteti 1,292 evra, za liter dizelskega goriva pa 1,237 evra.

bencinska črpalka, gorivo Avto Po prvem kliku ne polnite več posode za gorivo avtomobila

Trenutno je gorivo v primerjavi s sosedi cenejše kot pri nas, a ne bistveno, le na Madžarskem in v Avstriji, je razvidno iz podatkov, objavljenih na spletnih straneh Avto-moto zveze Slovenije (AMZS). Na Madžarskem je treba za liter bencina v povprečju odšteti 1,21 evra, v Avstriji pa 1,265 evra. Slovenec, ki natoči 50 litrov goriva v teh dveh državah, in ne doma, torej v povprečju privarčuje 4,1 evra oz. 1,35 evra.

Sicer pa je pot z jeklenim konjičkom z bencinskim motorjem danes precej cenejša kot jeseni 2012, ko je Slovenija beležila rekordne cene goriva. Septembra tistega leta je liter bencina stal 1,576 evra. 50-litrski rezervoar bencina se je tako v sedmih letih pocenil za 14,2 evra. Na drugi strani pa se je dizel zaradi ukrepov, usmerjenih v zmanjšanje porabe tega okolju manj prijaznega goriva, podražil. Septembra 2012 je bil liter pri 1,076 evra, kar pomeni, da je treba pri polnjenju 50-litrske posode danes odšteti 8,05 evra več kot tedaj.

V Sloveniji je bila vožnja z avtomobilom v času krize nekaj časa med najdražjimi, tako da so nas v soseščini prekašali le v Italiji.

Precej večji pa je lahko prihranek za tistega, ki se, preden prečka mejo z Italijo, ustavi na slovenski bencinski postaji zunaj omrežja avtocest in hitrih cest. V V Italiji namreč liter bencina v povprečju stane kar 1,595 evra, kar pomeni, da je 50-litrska posoda goriva tam dražja za 15,15 evra.

Avto Video: V električni avto je želela natočiti gorivo

Tudi tistim, ki se podajajo na pot na Hrvaško, se splača gorivo natočiti v Sloveniji. Na Hrvaškem je cena bencina v povprečju trenutno postavljena pri 1,36 evra za liter, tako da je treba za 50 litrov odšteti 3,4 evra več kot doma.

Dizelsko gorivo OMV | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Še vedno pa se splača z avtomobilom potovati ponekod drugod po Balkanu. V BiH liter bencina stane 1,18 evra, v Severni Makedoniji pa 1,13 evra. Nekoliko dražji je liter tega goriva v Srbiji, kjer je na ravni 1,29 evra, medtem ko v Albaniji dosega celo 1,44 evra.

Glede na podatke AMZS je v Evropi najcenejši bencin v Rusiji (0,63 evra na liter) in Ukrajini (0,97 evra), najdražji pa na Norveškem (1,72 evra) ter v Grčiji (1,622 evra) in na Portugalskem (1,620 evra). V Nemčiji medtem liter bencina denimo v povprečju stane 1,455 evra, v Franciji pa 1,496 evra.

bencinska črpalka Afera Svet Na italijanskih črpalkah poceni gorivo iz Slovenije

Za slovenske dopustnike, ki imajo v načrtu najem avtomobila v Španiji ali Turčiji, pa ne bo odveč podatek, da bodo v prvi državi za liter bencina odšteli 1,322 evra, v drugi pa 1,12 evra.

Cene naftnih derivatov v Sloveniji sicer niso več v celoti regulirane, kar pomeni, da se ob avtocestnem križu in hitrih cestah lahko glede na ponudnika in lokacijo razlikujejo.

bencinska črpalka, gorivo Pri nas Avto Preverili so 1.200 slovenskih črpalk za gorivo, toliko jih laže ...

Tudi informacije o cenah goriv v evropskih državah so informativne narave, saj se v večini tujih držav cene goriv med različnimi ponudniki in različnimi lokacijami lahko močno razlikujejo. Cene, s katerimi razpolaga AMZS, so povprečne cene v posamezni državi.

Pri tem je treba upoštevati, da so v večini držav, tudi na Hrvaškem, v Avstriji in Italiji, cene goriv na avtocestnih črpalkah tudi do 20 odstotkov višje od povprečnih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.