Avto
2 ogledov

Tudi kraljica se bo vozila zeleno

Kraljičin bentley je seveda še izdatneje od običajnega napolnjen z razkošjem in Žurnal24 main
Britanska kraljeva družina v marsičem velja za tradicionalno in konservativno, a ne kar se tiče ekološkosti v svojem voznem parku.

Aston martin princa Charlesa se tako že nekaj časa vozi na staro vino. Prestolonaslednik je dal preurediti tudi audija, jaguarja in range roverja, tako da za pogon vsi uporabljajo odsluženo jedilno olje.

Nov zelen zgled britanski in svetovni javnosti bo odslej dajala tudi kraljica, saj si bo dala preurediti svoji dvorni limuzini, da bosta lahko peljali na biogorivo. Kraljica Elizabeta II. se naokoli prevaža v posebej prirejenih bentleyjih, ki sta zgrajena na osnovi modela arnage. Prvega je kraljica dobila v dar leta 2002 za svojo 50. obletnico vladanja, drugega in hkrati tudi zadnjega pa je kraljeva hiša kupila kot rezervo.

Vsak je stal današnjih 11 milijonov evrov. Avtomobila poganjata 6,75-litrska V8-motorja, ki proizvedeta 295 kW (400 KM) moči. Bentley je sporočil, da je kraljeva družina velik podpornik iniciative za uporabo biogoriva, zato se je tudi odločila za spremembo. Bentley namerava sicer do leta 2012 vse svoje pogonske motorje preurediti za možnost uporabe biogoriva.

V čem se vozi kraljica?
Največja hitrost, ki pa je kraljica verjetno še ni doživela, je 209 km/h. V primerjavi z običajnim arnageem, ki s svojimi 5,4 metra v dolžino in 1,9 metra v širino že sicer dodobra napolni cesto, sta kraljevi limuzini še okoli 30 centimetrov daljši, 15 centimetrov širši in (verjetno zavoljo kraljevih klobukov) 25 centimetrov višji.

Obe limuzini sta seveda izdatno varnostno opremljeni, kraljico varujejo debelejše stene, neprebojno steklo in odebeljeno dno, potniško kabino pa je mogoče v primeru napada s plinom nepredušno zapreti. Tako obložen avtomobil tehta okrogle štiri tone.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.