Avto
62 ogledov

Tuš sredi ceste? V BIH kazen, kako je pri nas?

Avto v dežju Shutterstock
Pešci so v Sloveniji v dežju odvisni od bontona voznikov, med tem voznikom, ki v BIH "zalijejo" pešca, grozi tudi globa.

Če boste v Bosni in Hercegovini zapeljali čez lužo in pešca na ta način "stuširali" kar sredi ceste, vam grozi globa. Policist lahko vozniku v skladu z Zakonom o varnosti cestnega prometa izreče kazen v višini 40 mark oziroma 20 evrov, še višjo kazen pa lahko v skladu z občinskimi odloki zapišejo redarji. Ti vam lahko napišejo globo v višini 100 mark oziroma 50 evrov.

Tudi če policista ni v bližini, lahko mokre žrtve zahtevajo policijsko posredovanje. "Ob prijavi je potrebno vedeti le številko registrske tablice vozila, ki je storilo prekršek," je za Radio Sarajevo pojasnil Irfan Nefić, predstavnik notranjega ministrstva v Sarajevu.

Kaj pa mokre "žrtve" v Sloveniji?

Kako pa je s posredovanjem policije v takšnih primerih v Sloveniji? "Glede obveznosti voznikov do pešcev kot šibkejših udeležencev veljajo v tem primeru samo splošna etična (nepisana) pravila in bonton, kršitev ne moremo ugotavljati, saj zakon situacije ne opredeljuje kot kršitev cestnih pravil," pravijo na policiji, kjer pa etičnih pravil ne nadzirajo.

Pešcem tako ostaja le nasvet, naj se ne zadržujejo na izpostavljenih mestih, voznikom pa apel, da si sami prav gotovo ne bi želeli prhanja takšne vrste, zato se velja izogniti lužam ob pločniku ali vsaj zmanjšati hitrost.

Komentarjev 2
  • Igor Đukanović 21:13 21.avgust 2016.

    Držite dežnik nad lužo. Tipičen problematičen voznik ima svoj avto veliko raje kot svojo ženo. Niti slučajno ne bo tvegal, da bi dežnik počohal njegov avto. Izognil se vam bo v velikem loku...

  • primoz.g 20:07 21.avgust 2016.

    pr nas te še policaji zalijejo če nisi previden