Avto
17034 ogledov

Twingo oživljen, električni novomeščan bo imel izjemno ceno

Renault twingo
1/8
Renault
Renault bo obudil model twingo kot novo električno vozilo po ceni pod 20.000 evrov. Znamka za enega svojih ključnih prihodnjih modelov obljublja "najboljšo učinkovitost v razredu."

Renault bo kljub drugačnim informacijam, ki so se širile v zadnjih letih, obdržal ime twingo. Nosila ga bo tudi četrta generacija mestnega malčka, le da bo zdaj naredil velik korak naprej. 

Novi twingo bo po velikosti sodil pod prihajajoča modela renault 5 in renault 4. Njegovo podobo so pri  razkrili na dogodku Capital Markets Day, posvečeno novemu podjetju pod okriljem Renaulta z imenom Ampere EV. Iz koncepta je videti, da se oblikovno in z detajli (svetila, kljuke, celo 'odprtine' za motorni zrak) močno naslanja na prvo generacijo, ki je v 90-ih letih osvojila srca in prodajne številke s prikupno obliko in zelo uporabno notranjostjo.

Renault twingo | Avtor: Renault Renault
Renault twingo | Avtor: Renault Renault

Vodja skupine Renault, Luca de Meo, je opisal novi twingo kot 'srebrno kroglo za trajnostno mobilnost' in ključen element v prizadevanju podjetja za dostopno električno vozilo.

predstavitev Renault Clio Nove podrobnosti Avto Iz Revoza električni avto za okoli 20.000 evrov!

Twingo EV naj bi prišel leta 2026 in bo oblikovan ter zasnovan v Evropi, pri čemer je de Meo obljubil, da bo po ceni konkurenčen s kitajskimi tekmeci. Dodal je, da bi znamka lahko uporabila zunanjega partnerja za njegov razvoj. To bi lahko bil kitajski koncern Geely, ki je z Renaultom v zadnjem času močno okrepil sodelovanje tudi glede za Evropo namenjenih vozil.

Vstopna cena twinga bo po napovedi Renaulta 'manj kot 20 tisoč evrov.' S tem bi postal eden najcenejših baterijskih vozil na trgu.  

Renault twingo | Avtor: Renault Renault
Renault twingo | Avtor: Renault Renault

De Meo trdi, da bo twingo za izdelavo stal 50 odstotkov manj kot novi SUV razreda C. To bodo dosegli zaradi zmanjšanja materialov in povečanega poudarka na platformi, ki jo poganja programska oprema, kar zahteva manj delov in materialov.

Renault je za zdaj delil le nekaj osnovnih podatkov o novem twingu. Francozi ga opisujejo kot zelo učinkovitega, saj naj bi na 100 kilometrov porabil le okoli 10 kWh energije. V življenjskem ciklu naj bi emisije CO2 zmanjšali za 75 odstotkov v primerjavi s tistim, kar trenutno med izdelavo in uporabo ter na koncu reciklažo v zrak izpusti 'povprečno evropsko vozilo z notranjim izgorevanjem'.

Čeprav pri Renaultu za zdaj uradno pravijo samo, da bo twingo 'izdelan v Evropi,' pa je dobro obveščeni Automotive News Europe poročal, da bodo prihodnjega twinga tako kot dosedanjo generacijo izdelovali v tovarni Revoz v Novem mestu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:57 16.november 2023.

    Lepa igrača,samo draga,pa neuporabna

  • Avatar Leon
    Leon 07:49 16.november 2023.

    Kupci Twinga dobijo brezplačno še peglajzn .

  • Avatar Leon
    Leon 07:41 16.november 2023.

    In Renault bo ponovno dobil državno subvencijo nekaj milijonov za ohranitev delovnih mest.😁