Avto
24437 ogledov

Ubil ga je avto z naknadno vgrajeno avtomatsko funkcijo

avtomobilski ključ daljinec Profimedia
Tragična nesreča 21-letnika, ki ga je povozil na daljavo prižgan avto.

Iz New Yorka poročajo o nenavadni nesreči, v kateri je umrl 21-letnik. Stal je med dvema parkiranima avtomobiloma, ko je enega od njiju lastnik na daljavo očitno pomotoma vžgal. Avto brez voznika je speljal in stisnil mladeniča ob drug avto ter ga hudo poškodoval. Priče so takoj priskočile na pomoč in avto potisnile vstran, a je nato še enkrat zapeljal naprej in znova udaril v 21-letnika. Ta je v bolnišnici kasneje umrl. 

Avto s funkcijo daljinskega upravljanja je bil lexus IS300, letnika 2002. Pri Lexusu oziroma krovni družbi Toyota so se po nesreči takoj odzvali in zatrdili, da njihovi avti takrat niso imeli vgrajenih nikakršnih tovarniških sistemov, ki bi omogočali vžig oziroma napredno upravljanje na daljavo. 

Kot poroča BBC, vse kaže, da je imel avto naknadno vgrajen sistem. Toyota je policiji obljubila vso podporo pri raziskavi dogodka, pri katerem vse okoliščine še niso znane.

Tesla summon Avto Teslin avto pride sam po voznika: na parkiriščih prihaja do kaosa

Danes že več proizvajalcev (BMW, Tesla ... ) pozna funkcijo zagona in celo parkiranja na daljavo. Tesla je šel pri tem razvoju najdlje, saj lastnikom v funkciji Smart Summon omogoča, da avto brez lastnika sam odpelje do parkirinega prostora in zmanevrira vanj, ter na poziv znova pripelje do lastnika.

A so se v praksi in realnih prometnih okoliščinah ti sistemi že izkazali za potencialno zelo nevarne. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • DasAuto 14:59 15.december 2019.

    Neprofesionalna vgradnja sistema... če je avto v brzini, se nikakor ne bi smel zagnat na daljavo... je pa teh daljinskih zagonov zaradi ogrevanja avta veliko naknadno vgrajenih, tako da je še malo takih primerov...

  • jakec1575 10:07 15.december 2019.

    Tip je vgradil sistem brez senzorjev za ljudi. In uala. rezultat.

  • sam50 09:32 15.december 2019.

    Tudi to počnejo tako imenovani pametni stroji....