Avto
15 ogledov

Ustaviti bi morali petino voznikov, a jih nihče ne šteje

Nadzor policije Saša Despot
Na leto bi morali v Sloveniji za učinkovito preventivo na področju prometa kontrolirati najmanj 270 tisoč slovenskih imetnikov izpita. Koliko jih v resnici, ne ve nihče.

Učinkovit nadzor nad spoštovanjem cestnoprometnih predpisov je le eden izmed sestavnih delov v načrtu za izboljševanje prometne varnosti v neki državi. Prav tako pomembna področja so denimo izobraževanje ljudi o obnašanju v prometu že od otroštva dalje, pa varna infrastruktura, ki je sposobna "odpuščati" voznikove napake, inteligentni sistemi pri vodenju prometa, varnejša vozila ...

Ampak brez občutka, da so lahko nadzirani, se vsi ostali dobri ukrepi in nameni lahko hitro izjalovijo, opozarjajo strokovnjaki.

Priporočilo Evropskega sveta za varnost v prometu ETSC pravi, da bi moralo biti vsako leto v neki državi v okviru policijskih nadzorov kontroliranih petina vseh voznikov. Le tako bi po besedah Ilyasa Daouda, ki je minuli petek v imenu ETSC prisostvoval strokovni okrogli mizi na temo uvajanja alkoholnih ključavnic v Ljubljani, dosegali dovoljšnjo raven zavedanja o pomenu spoštovanja predpisov in tudi občutek, da je na cesti dovolj policije.

Ko ne veš, koliko si jih ustavil

In koliko voznikov je na leto kontroliranih v Sloveniji? Presenetljivo tega podatka naše inštitucije oziroma policija sploh ne vedo. 

Vesna Drole iz Generalne policijske uprave je za Žurnal24 potrdila: "Ne vodimo podatkov o cestnih kontrolah."  

Kako to? Podatke o ustavljenih voznikih zbirajo le v okviru preventivnih akcij, sicer pa ne. Tako na policisti vedo povedati le, da so med 321.069 odrejenih alkotestov in še 1.170 strokovnih pregledov v letu 2015 odkrili 12.121 pijanih voznikov. Lani so sicer policisti odredili za 16 odstotkov manj alkotestov kot leto poprej, je še razvidno iz primerjave z letom 2014.

Po zadnjih dostopnih podatkih ministrstva za infrastrukturo je v Sloveniji okoli 1,34 milijona ljudi, ki imajo vozniško dovoljenje vsaj ene od kategorij. To pomeni, da bi morali za učinkovit nadzor kontrolirati najmanj 270 tisoč različnih slovenskih voznikov in to ne nujno zgolj zaradi alkohola. V statistiki o alkotestih pa je gotovo veliko takšnih, ki so bili kontrolirani večkrat ali pa niso slovenski državljani.

dezurni@zurna24.si

Komentarjev 12
  • AndrejCi 15:04 10.februar 2016.

    Ne razumem kako nimajo statistike.. Nujno je urediti zakon za 0 promila v izdihanem zraku in ustavljanje vozila samo v primeru, da avto ni brezhiben in če se naredi prekršek!

  • Žurnalček 14:36 10.februar 2016.

    Ulovljenih je 3 % , pijanih pa tkole na oko , vsak je bil že pijan za volanom !

  • Žurnalček 14:34 10.februar 2016.

    Če sttaistika govori , da je prometnih nesreč pod vplivom alkohola 30 % , to pomeni res , da so pijani boljši vozniki !