Avto
101232 ogledov

Uvajajo zeleno utripajočo luč za avte - kaj pomeni?

Zelena utripajoča luč Profimedia
Prva evropska država uvaja zeleno utripajočo luč za voznike, ki se jim upravičeno mudi. Podobne ideje v preteklosti že tudi v Sloveniji.

V Belgiji so poskusno uvedli utripajočo luč zelene barve, ki jo bodo lahko uporabljali prostovoljni gasilci ob pozivu na intervencijo, da bi lahko čim hitreje prišli na gasilsko postajo. Z lučjo bi namreč spodbudili druge voznike, da jim odstopijo prednost in jih spustijo naprej.

Država je uvedla pilotni projekt, s katerim želi v naslednjih osmih mesecih ugotoviti, ali bi imela zelena utripajočo luč kakšno korist pri odzivnem času prostovoljnih gasilcev. Projekt je razdeljen v dve fazi. V prvih štirih mesecih sodelujoči gasilci še ne bodo uporabljali zelene utripajoče luči za vozila, bodo pa merili čas do prihoda na intervencijo. Nato bodo štiri mesece lahko pri vožnji na zbor za intervencijo v svojih osebnih avtih prižgali montažno utripajočo luč in s tem opozarjali druge voznike, da se jim mudi. 

Na podlagi analize rezultatov prihodov na intervencijo se bodo odločili, ali ima utripajoča zelena luč dovolj prednosti, da jo lahko uvedejo za stalno. 

V Sloveniji bi na zasebnih avtih imeli kar modre luči

Rešitev z zeleno utripajočo lučjo je že dlje časa v uporabi pri kanadskih gasilcih. V Sloveniji pa so se pojavile želje, da bi prostovoljni gasilci na poti na intervencijo na svojih osebnih vozilih lahko uporabljali kar modre utripajoče luči, kot jih uporabljajo policisti. To je pred leti predlagala opozicijska stranka SDS, vendar predlog na vladi ni bil sprejet. Bile so tudi ideje o rdečih utripajočih lučeh.

Da bi si zagotovili prednost na cesti pred drugimi vozniki, so si želela tudi mestna redarstva. A niti njim zadnja velika reforma zakona o pravilih cestnega prometa ni prinesla modrih luči in tako ostajajo pri opozorilnih rumenih utripajočih. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
 • Avatar Uroš Fric
  uros8 23:19 30.maj 2023.

  Je res potrebno objaviti vsako neumnost, ob kateri naši namišljeni veleumi dobijo idejo, da bi bilo pa to res potrebno kopirati tudi v Slovenijo? Že tako ves čas, odkar je Slovenija samostojna (kolikor dejansko sploh je) kopiramo neke nesmiselne zadeve, ...prikaži več kajti Slovenec ni na svetu zato, da bo uvajal neke nove standarde in merila za druge, ne, ne mi lahko le hvaležno kopiramo od drugi. V bivši Jugi smo bili mnogim vzor, zdaj smo pa država, ki drvi v podor. Žalostno.

 • Toma 20:10 30.maj 2023.

  Mene je hotel en tak pizdek podreti sredi prehoda za pešče. Poserem se na zeleno luč!

 • Avatar lu.ckyss
  lu.ckyss 15:35 30.maj 2023.

  Neumnost.....Opozorilne luči in sirene naj bodo namenjeni le najnujnejšim službam...Ob inflaciji teh signalov se bo pozornost voznikov na njih še zmanjšala...Že danes marsikdo ne reagira ustrezno ob teh opozorilih... Neredko se policist pelje s sireno brez potrebe, verjetno pod vplivom ...prikaži večm filmov in bebavih kolegov iz ZDA...