Avto
97872 ogledov

Uvajamo novo vinjeto, dražjo cestnino in davek na zastoje

Avtocestna policija trojane, avtocesta, tovornjaki Anže Petkovšek
Slovenija bo spremenila sistem cestninjenja osebnih in tovornih vozil. Uvaja se tudi 'davek' na zastoje.

V javni obravnavi je osnutek novega zakona o cestninjenju, ki so ga pripravili na ministrstvu za infrastrukturo pod vodstvom Alenke Bratušek. Bistvena novost novega zakona je, da se bo višina cestnine za tovorna vozila precej bolj določala glede na vpliv, ki ga imajo na okolje. Druga velika novost je uvedba dnevne vinjete za osebna vozila. 

Cestnina za uporabo cestninskih cest se bo za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3500 kilogramov še naprej določala glede na prevoženo razdaljo, za vozila do te meje pa glede na časovno obdobje, v katerem jo bodo uporabljala.

Za tovornjake se bo infrastrukturna pristojbina določila glede na emisijski razred CO2, v katerega se uvrščajo. Teh je pet, v najvišjega sodijo tovornjaki brez izpustov. Zanje bo lahko vlada določila pristojbino, ki bo do 75 odstotkov nižja kot za tovorna vozila v prvem emisijskem razredu CO2.

Prihaja posebna dajatev za zastoje

Najpozneje s 25. marcem 2026 bo lahko Dars začel tovornim vozilom zaračunavati tudi pristojbino za zunanje stroške. Ta se nanaša na stroške onesnaževanja zraka in obremenitve s hrupom zaradi prometa, upravljavec avtocest pa bo tako zbrane prihodke namenil ukrepom za izboljšanje delovanja prometnega sistema. Začasno za štiri leta bodo te pristojbine oproščena tovorna vozila, ki izpolnjujejo najstrožje emisijske standarde.

Slovenija ima trenutno eno najnižjih cestnin za tovorni promet, kar ob hkratni tranzitni legi pomeni, da se glavnina prometa na osi V - Z vozi prav prek našega ozemlja. Zaradi dolgih zastojev, ki so tudi posledica tranzitnega tovornega prometa, si je Dars prizadeval za povečanje cestnine, da bi tako vsaj del prometnega toka speljal preko drugih držav. 

Poleg infrastrukturne pristojbine in pristojbine za zunanje stroške bo lahko cestnina za tovornjake zajemala tudi pristojbino za zastoje. "Pristojbina za zastoje vključuje stroške, ki jih vozilo povzroča drugim uporabnikom cest in posredno družbi," piše v osnutku.

Zaračunavala se bo na odsekih, na katerih so zastoji pogosti, in v času, ko tam običajno nastajajo zastoji. Dolžina odseka in zaračunavanje pristojbine za zastoje se bosta določila glede na njegovo izpostavljenost zastojem, kot sta denimo dolžina kolon in povprečna zamuda.

O učinkih pristojbine za zastoje in ustreznosti njene stopnje bo Dars vsaka tri leta poročal ministrstvu za infrastrukturo.

Vožnja po avtocesti, avtocesta, avto | Avtor:

Prihaja enodnevna vinjeta, a šele čez šest let in pol

Dnevna elektronska vinjeta za osebna vozila se bo letni, mesečni in tedenski pridružila 25. marca 2030. Gre za pričakovano prilagoditev, saj tako od vseh držav, ki za cestninjenje uporabljajo vinjeto, zahteva evropska zakonodaja o poenotenem cestninjenju.

Cena enodnevne vinjete bo določena v višini devet odstotkov cene letne elektronske vinjete. Po današnjih cenah letne vinjete bi tako dnevna vinjeta stala 10,6 evra, medtem ko tedenska stane 16 evrov.

Dnevna vinjeta bo na voljo tudi za lastnike motornih koles.

Novi zakon o cestninjenju bo nadomestil veljavnega iz leta 2015, in sicer se bo po predlogu začel uporabljati 25. marca 2024. Osnutek je v javni obravnavi do 9. oktobra, nato gre v vladno proceduro. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • Idioti 10:17 04.oktober 2023.

    Kupiš dnevno vinjeto in naletiš na situacijo - ne nesrečo - ko sta se dva kretena šla, kdo bo koga , se razbila in ti čakaš 2-3 ure na sprostitev , med tem ko v teh 3 urah prideš po ...prikaži večo stari cesti od JE do KP !

  • Stampedo 21:15 30.september 2023.

    Država kmetom podarja subvencije za traktorje, ki tako ali tako brez plačila cestnine po cestah prevažajo vse živo. Tudi tovarne se veselo poslužujejo te prakse. Pri traktorjih pa so eko norme za povrh še za dva razreda zadaj, meritve izpustov ...prikaži več pa se sploh ne izvajajo. Neredko se vidi na cestah prave jurca parnike, ki kadijo črne oblake ...

  • Danijel Čepon 11:32 30.september 2023.

    Kazni naj pišejo povzročiteljem prometnih nesreč, saj velikokrat stojimo zaradi njih!