Avto
7295 ogledov

Uvedli prve kamere, ki bodo zaznale mobilne telefone

telefon
1/3
Saša Despot
Za boj proti uporabi mobilnih telefonov med vožnjo so v Avstraliji danes začeli uporabljati kamere z visoko ločljivostjo, ki bodo lahko ujele voznike, ki telefone v nasprotju z zakonom uporabljajo med vožnjo.

Avstralske oblasti navajajo, da so prvi na svetu s to tehnologijo, uporabljati pa so jo začeli v zvezni državi Novi južni Wales, poroča CNN.

Andrew Constance, minister za ceste je povedal, da bodo kamere nameščene ob cesti in na mobilnih nosilcih.

Za pregledovanje fotografij bodo uporabljali umetno inteligenco, ki bo zaznala, ali gre za uporabo mobilnega telefona. Če bo računalniški program prižgal alarm, bodo fotografijo preverile še pooblaščene osebe.

V naslednjih teh letih bodo namestili 45 prenosnih kamer, lokacij ne bodo razkrivali in na nadzor ne bodo opozarjale kamere.

Prve tri mesece bodo vozniki, ki jih bodo ujeli, dobili le opozorilo, kasneje pa globe od 300 do več kot 400 evrov v okolici šol, poleg tega pa še kazenske točke.

"Odločeni smo, da zmanjšamo davek, ki ga jemljejo ceste in boj proti uporabi mobilnih telefonov za volanom je še en korak v to smer," je dejal Constance. Do leta 2021 želijo število smrtnih žrtev zmanjšati za tretjino.

Med testom tehnologije prepoznavanja, ki je potekala letos, so s telefonom za volanom ujeli več kot sto tisoč voznikov, še poroča CNN. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • kapibara 08:41 02.december 2019.

    Pozno za Avstralijo.. pri nas pa sploh ne bodo..