Avto
10 ogledov

V avtomobil v debeli bundi? Raje ne!

Mraz v avtu Saša Despot
Verjetno ga ni voznika, ki si ob jutranjih temperaturah globoko pod lediščem zgodaj zjutraj ne bi želel le enega – da bi se avtomobil čim prej ogrel. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako pravilno postopati, da se boste v avtomobilu čim prej počutili lagodno.

1. S pršilom za odmrzovanje stekel, ki ga dobite na vsaki črpalki, boste veliko hitreje odstranili slano s steklenih površin. Temu opravilu se boste izognili, če boste negaražiran avtomobil pokrili, prav pride že stara rjuha. Če kupujete nov avtomobil, se pozanimajte, ali ima možnost vgradnje posebnega sistema za hitro odmrzovanje vetrobranskega stekla – zelo priporočljivo in uporabno. Preden zapustite avtomobil, zaprite pokrivalo steklenega strešnega okna.

2. Avtomobil se bo veliko prej ogrel, če boste takoj speljali. Ogrevanje na mestu žre veliko goriva, je protizakonito in dokazano slabo učinkovito.

3. Nastavite temperaturo na maksimum, stopnjo ventilatorja pa ohranite na minimumu, dokler se motor ne ogreje in iz šob ne začne pihati topel zrak. Pri zarošenih steklih vključite klimatsko napravo, ki bo osušila notranjost. Klimatsko napravo sicer tudi pozimi občasno vklapljajte, da ji zagotovite mazanje vitalnih delov in preprečite razmnoževanje (smrdljivih) bakterij.

4. Bodite pozorni, da pravočasno zmanjšate temperaturo v avtomobilu. Idealna temperatura v avtomobilu mora biti po priporočilu zdravnikov 20 ali 21 stopinj Celzija. Pri temperaturah nad 25 stopinj začne človeško telo delovati zaspano, pod 19 stopinjami pa začne koža hitreje izgubljati temperaturo, kar slabša prekrvavitev. Tudi takrat je odzivnost slaba, opozarjajo pri nemškem avtomobilističnem združenju ADAC.

5. Če boste v avtomobilu prevozili več kot le nekaj kilometrov, vanj ne sedajte v bundah. Že po nekaj minutah vam bo postalo prevroče. Še posebej se izogibajte debelim bundam, saj varnostni pasovi takrat ne morejo opravljati svoje vloge. To velja tudi za otroke. Veliko bolje je, če imate na sebi kapo, šal in usnjene rokavice (zaradi oprijema), ki se jih lahko tudi med vožnjo hitro znebite.

6. Zelo uporabno je ogrevanje sedežev, vendar pravočasno zmanjšajte stopnjo oziroma ga izključite, ko se avtomobil ogreje. Če vaš avtomobil ogrevanja sedežev nima, je mogoče kupiti posebne ogrevalne blazine za avtomobile.

7. Če si lahko privoščite, investirajte okoli tisoč evrov v vgradne grelce. Notranjost avtomobila lahko tako v zimskih dneh pred vožnjo ogrejete kar na daljavo.

Komentarjev 1
  • nergač 00:05 03.februar 2012.

    kakšne neumnosti, jao, tale zadnja z blazinami za 1000 eur je najboljša, že jutri grem kupit...