Avto
6989 ogledov

V Črnučah in v rondoju Tomačevo zmeda in nagajanje

Žurnal24
Sistem zadrge je po prepričanju strokovnjakov daleč najučinkovitejši in najhitrejši način, da so kolone pred zožitvami dveh prometnih pasov v enega čim krajše, nejevolje med vozniki pa najmanj.

Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo je ob koncu šolskega leta začela z gradbenimi deli na odseku med krožiščem Tomačevo in križiščem z Brnčičevo ulico. Med prenovo Štajerske ceste, ki bo trajala predvidoma do konca avgusta, bodo na novo preplastili 3,6 kilometra vozišča. 

Zato v času zapore promet poteka po drugem smernem vozišču v obeh smereh, in sicer po en pas v vsako smer. Kljub poletnemu dopustniškemu zatišju na lokalnih cestah zato predvsem v jutranjih konicah, ko se vozniki iz Domžal, Mengša in Kamnika vozijo v Ljubljano in popoldanskem času, ko se ljudje iz dela vračajo domov, nastajajo na območju omenjenih cestnih del daljši zastoji. 

Dodatni zastoji zaradi neznanja voznikov

Dodatne zastoje pa po naših opažanjih delajo kar vozniki sami, predvsem zaradi nepravilnega vključevanja pri zoženju vozišča iz dveh pasov v eno pred delavnimi zaporami, pogosto pa tudi zato, ker vozniki na voznem lasu ne spuščajo po principu zadrge voznikov iz levega pasu pred seboj. Pri tem gre za izpostaviti, da zastoji nastajajo tudi zato, ker se vozniki v kolono ne vključujejo na koncu, pred zaporo, ampak se želijo iz levega pasu na različnih koncih vključiti na desni vozni pas (fotografija zgoraj).

Zadrga | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kadar je na smernem vozišču z dvema ali več označenimi prometnimi pasovi na enem od prometnih pasov onemogočen promet zaradi ovire ali se pas konča, se moramo vozniki ravnati po sistemu zadrge, svetujejo strokovnjaki, pa čeprav na odseku ni table za zoženje pasov, saj tega po novem pravilniku ni več treba postaviti. Vozila, ki vozijo po prometnem pasu, ki se ne zapira, morajo voziti s primerno hitrostjo in na takšni razdalji, da se lahko izmenoma vključi po eno vozilo s prometnega pasu, ki se zapira. 

"Če vozimo po prometnem pasu, ki se zapira, naredimo vse potrebno za varno menjavo pasu. Če vozimo v koloni ali naletimo na zastoj, se vključimo šele pred zožitvijo. V nasprotnem primeru se sistem zadrge ne more razviti, zastoj je zaradi kolone daljši, pretočnost posameznega pasu pa različna," pravi AMZS strokovnjak Manuel Pungartnik, ki pravi, da je kultura voznikov žal še vedno taka, da radi celo nagajajo, drugi vozniki pa hitro postanejo nejevoljni.

"Čeprav po novih pravilih tam ni tabel za sistem vključevanja (zadrge), pa je to najbolj optimalen način za zmanjšanje zastoja in hitrejšo pretočnost v prometu. Ne moremo pa preprečiti, da zastoja ne bo več," dodaja Pungartnik.

Komentarjev 8
  • oldii 11:37 16.julij 2018.

    Prav lepo sistem zadrge deluje na črnuški obvoznici,preverjeno vsak dan ob 7:40. Edino vsakevtoliko se najde kdo, ki se vključuje prej na desno in dela zastoj. Bravo naši!

  • kapibara1 15:33 15.julij 2018.

    Dokler bode slovensko poćefurjena srbijanšćina v SLO , bode tako..

  • slovenka80 11:50 15.julij 2018.

    Po balkansko izvajanje del in balkanska kultura na cestah, nekak soupada vse skupaj v to. A 1.9. bodo začeli pa drug del 2meseca obnavljat? 1teden konkretnega gradbišča pa je zadeva zaključena. od a do ž. Ampak ne pa v SLO, ...prikaži več ker bo spet 5delavcev na gradbišču, vmes pa še dež in bo pol meseca gradbišče samevalo. Vidim pa da slovenska podružnica avstrjiskega STRABAGa čez Karavanke na balkanu ne zna delat po europskih standardih.