Avto
22 ogledov

V katerih mestih je najdražje imeti avto

Cene avtov The Economist
Nakup avtomobila je šele prvi strošek za lastnika, sledijo še gorivo, davki in cestne oz. mestne dajatve, zavarovanje ... Economist je objavil seznam 10 mest po svetu, kjer so avtomobili za lastnike največje breme.

Economist je kot primer vzel model novega družinskega avtomobila z 1,8-litrskim bencinskim motorjem s sredine cenovne lestvice. Glede na njegovo porabo (12,4 kilometra na liter) je dodal stroške goriva, ki ga lastnik v treh letih po nakupu leta 2010 oziroma po 16.100 kilometrih (10.000 milj) natoči vanj, upoštevani so tudi stroški servisov brez večjih popravil ter vse splošne in lokalne dajatve. Seveda je v izračun končne cene upoštevana lokalna valuta in njeno gibanje v zadnjih letih.

Ugotovitve kažejo, da so stroški lastništva v nekaterih mestih, kot Amsterdam ali Moskva, ki sta tradicionalno sloveli kot izrazito neprijazni do lastnikov, v obdobju med 2010 in 2012 znatno padli, kar pa gre v največji meri pripisati padcu cen avtomobilov. Na drugi strani se lahko za glavo držijo v Rimu ali Delhiju, kjer v primerjavi z leti 2007-2009 lastniki plačujejo za 50 odstotkov višjo ceno lastništva.

Kljub upadcu stroškov lastništva pa je z naskokom na vrhu lestvice še vedno kitajski Šanghaj. Tam je očitno daleč najbolje uporabljati javni prevoz ali kolo.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 20:39 15.april 2013.

    Anketa kot anketa , ne upošteva najvažnejšega in najdražjega, a to je parkiranje. Parkiranje v NY je tolikšno , kolko stane pri nas rabljeni avto srednjega razreda letno. U Šanghaju pa lahko parkiraš kjer hoćeš !!! Je mi anketa vsaka ...prikaži veča čast za prikazano pamet

  • Andrej Kovačič 23:19 14.april 2013.

    ki pa je Maribor? :D