Avto
19 ogledov

V Revozu zaskrbljeni

Revoz Gregor Prebil
Približno 2.300 zaposlenih v novomeškem Revozu so je po enomesečnem kolektivnem dopustu v ponedeljek vrnilo na delo. Krizi s prodajo na evropskem trgu se prilagajajo z zmanjšanim obsegom dela, a v prihodnost zrejo zaskrbljeno.

Približno 2.300 zaposlenih v Revozu, potem ko so aprila v tovarni prenehali z nočno izmeno, delo nadaljuje v dveh izmenah. V tovarni se bodo, če bo to potrebno, razmeram na trgu poskušali prilagajati v dogovoru s socialnimi partnerji.

Kot je povedala Revozova tiskovna predstavnica Nevenka Bašek Zildžović, podatki o prodaji na evropskih trgih, kjer Revoz proda več kot 95 odstotkov lastne proizvodnje, tovarni niso naklonjeni. Slabim obetom glede prodaje njihovih vozil pa so se v Revozu že pred odhodom na dopust prilagodili s petimi nedelavnimi dnevi. Po zadnjih napovedih naj bi glede prodaje avtomobilov celoten evropski trg v primerjavi z lani upadel za šest do sedem odstotkov, še bolj pa Revoz skrbi stanje na francoskem trgu, kjer naj bi prodaja glede na lani padla za 10 od 11 odstotkov, je navedla. Glede na omenjene podatke si v Revozu ne morejo obetati boljših rezultatov. Če bo prodaja še naprej padala, pa se bodo tudi v Novem mestu prisiljeni prilagajati, je dejala.

Rešitve z nedelavnimi dnevi ne morejo ponavljati v nedogled, "stanju na trgu pa se bomo, kolikor bo potrebno, skušali prilagajati v dogovoru s socialnimi partnerji in čimbolj optimizirati proizvodnjo ter iskati nove priložnosti," je dodala. Ker je pred odhodom na kolektivni dopust predsednik uprave Revoza Aleš Bratož dejal, da je ukrep proizvodnje v poldrugi izmeni možen le v primeru nadaljnjega poslabšanju razmer, je Bašek Zildžovićeva še pojasnila, da po kolektivnem dopustu podatke o prodaji še zbirajo in upajo, da ne omenjeni ukrep ne bo potreben.

Po njenih podatkih so v času kolektivnega dopusta, ki je bil letos nekoliko daljši, v novomeški tovarni potekala vzdrževalna dela, povezana z Revozovim novim projektom. Ta so bila tudi najobsežnejša doslej, večino del pa so opravili v lakirnici, kjer so stare avtomate zamenjali z novimi roboti. Na montaži so zamenjali viseči transporter ter postavili novo linijo montaže za vozno osnovo.

V času zaustavitve proizvodnje je v tovarni delalo od 800 do tisoč delavcev, večinoma zunanjih izvajalcev, je še povedala Bašek Zildžovićeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice