Avto
3466 ogledov

Vam v avtu lahko že zakurijo kamin?

Audi A8L extended Audi
Prebrskali smo in našli nekaj najbolj nenavadnih dodatkov v avtomobilih.

To, da bi v avtomobili lahko zakurili ogenj, sicer ne morete storiti, lahko pa dobite posnetek ognja v kaminu. V avtomobilih se namreč poleg povsem običajne serijske in dodatne opreme najdejo tudi dodatki, ki vas vsaj presenetijo, če ne kar osupnejo.

Katalogi dodatne opreme so pri nekaterih avtomobilskih znamkah postali tako obsežni kot kakšna ilustrirana revija in pogosto štejejo več sto artiklov. Na seznamu se seveda znajdejo povsem običajne zadeve, kot so kompleksne klimatske in navigacijske naprave, infozabavni sistemi ali vrhunski zvočniki, bolj ali man so postali običajni ali pa vsaj dosegljivi postali tudi gretje sedeže ali volanskega obroča in še kaj, a so vmes tudi eksotične posebnosti, ki jih ponujajo predvsem proizvajalci razkošnih avtomobilov.

BMW serija 7 in X7 Avto Znano, kupci katere znamke odštejejo največ denarja za dodatno opremo

Se spomnite vazice?

A ne le ti. Se spomnite denimo vazice za rože iz volkswagna beetla ali pa razpršilnikov prijetnih vonjav v citroënih? Takšne zadeve so nekoč veljale za eksotiko, v zadnjem času pa so se znašle že kar v senci še bolj nenavadnih dodatkov.

volkswagen beetle vazica | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Denimo štedilnika. Če bi se med dolgimi potmi iz zdravstvenih razlogov ali pa zgolj zaradi udobja radi izognili obcestnim restavracijam, lahko namreč pri nekaterih znamkah na seznamu dodatne opreme denimo odkljukate celo pravi pravcati štedilnik ali pa denimo profesionalno košaro za piknik, ki jo Angleži imenujejo »hamper«, v njej pa lahko najdete marsikaj uporabnega in dobrega. Seveda ne gre za klasično košaro za piknik, ampak resen komplet gospodinjskega pribora vključno s hladilnikom, za katerega vam britanske razkošne znamke, kot so Rolls-Royce, Land Rover ali Bentley, zaračunajo tudi 10 tisoč evrov in več.

Mercedes-Benz MBUX Avto Dodatno opremo bo mogoče izbirati tudi po nakupu avtomobila

Posebnosti so lahko tudi dosegljive

A za posebnosti na seznamu dodatne preme ni treba vedno odšteti celega premoženja. Velike limuzine so sicer pogosto opremljene z masažnimi naslanjači za potnike na zadnji klopi, a je ta pripomoček pogosto najti tudi v cenovno ugodnih avtomobilih, za masažno funkcijo v voznikovem sedežu pa ni več treba iti v prav visoke avtomobilske razrede, saj je postala zelo dostopna. Zanimivi pa so tudi drugi pripomočki za sprostitev. Tako denimo Škoda v nekaterih modelih na zadnji klopi ponuja vzglavnike, ki se nagnejo naprej in potnikom ponudijo udobno blazinico za glavo. In ne pozabimo dežnika v vratih kot Škodine posebnosti.

škoda, škoda octavia, škoda fabia, škoda scala, vw golf | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

In če se povrnemo k štedilniku: tudi marsikatero v družinski avtomobil spremenjeno lahko gospodarsko vozilo lahko z nekaj opreme, ki ne stane prav veliko, hitro spremenite v kuhinjo ali celo mini bivalnik. Nekatera podjetja, tudi v okviru ponudbe avtomobilskih znamk, namreč izdelujejo zelo praktične komplete za bliskovito spremembo povsem navadnega avtomobila v improvizirani bivalnik.

Vesoljski jugo Avto Na prodaj jugo z opremo za boj proti vesoljcem

Veliko proizvajalcev poskrbi tudi za varno vožnjo hišnih ljubljenčkov, a so tudi tu razlike. Medtem, ko večina proizvajalcev za psičke in mucke ponuja preproste kletke, ki jih varno ločijo od preostale kabine, pri nekaterih znamkah gredo precej dlje. Aston Martin tako v svojem novem športnem terencu DBX ponuja pravi komplet za ljubljenčke, v katerem sta tudi udobna blazinica za ležanje in srebrna posodica.

aston martin DBX | Avtor: Aston Martin Aston Martin

Svetlobni nastop

Dodatki se ne ustavijo le pri udobju, ampak to velja tudi za videz avtomobila. Hladilnik avtomobilov znamke Rolls-Royce denimo že v osnovi krasi sam po sebi impozantni kipec »Spirit of Ecstasy«, a mu Britanci po želji namenijo obsežne izboljšave. Figurica je lahko namreč izdelana tudi iz zlata ali pa celo iz kristalnega stekla, pri čemur jo tudi osvetlijo, da se ponoči privlačno sveti. Svoja razpoznavna simbola sta sicer osvetlila tudi BMW in Mercedes-Benz. BMW je mogočnemu športnemu terencu X6 namenil osvetljeno ledvičko, ki so ji svetlobno opremo razvili v slovenskem Hella-Saturnusu, led razsvetljavo pa je svojim zvezdam na maskah namenil tudi Mercedes-Benz.

Tudi če niste lastnik vozila z velikim prtljažnikom, lahko na počitnice s pomočj Računica Avto Strešni kovček bolj racionalno najeti kot kupiti

Elektronika tudi sicer vse bolj poskrbi za dodatno opremo avtomobilov. Tesla Motors tako kot del infozabavnega sistema v svojih avtomobilih ponuja posnetek ognja v kaminu, ki se predvaja na osrednjem zaslonu in predvsem v hladnih zimskih dneh poskrbi za dobro počutje potnikov, za nekoliko nerodno zabavo pa lahko poskrbi tudi tako obscen dodatek, kot je zvok »prdca«.

BMW X6 M50d | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.