Avto
13 ogledov

Varčujte, še preden prižgete motor

Vedno več modernih avtomobilov ima vgrajen sistem "stop & start", pri katerem mo Žurnal24 main
S pravilnim zaganjanjem in ugašanjem avtomobilskega motorja vam ob koncu leta na računu zlahka ostane za tromestno število evrov več.

Potrebno pa je biti dosleden in se držati pravil. Zagon motorja mora biti zadnje dejanje, ko ste že pripravljeni na vožnjo. To pomeni, da si sedež in ogledala namestite prej, prav tako se prej pripašite in pospravite stvari po predalih.

Nikoli ne puščajte motorja, da se ogreva, niti pozimi, saj je to velika potrata denarja. Raje prvih nekaj minut vozite nežno in brez mučenja motorja.

Tudi pri ustavljanju varčujte
Ko se ustavite, najprej pogasite vse naprave v avtomobilu (klima, ogrevanje, luči, radio) in šele nazadnje motor. S tem boste pripomogli k podaljšanju življenjske dobe baterije.

Ugasnite motor, tudi ko pričakujete, da boste nekaj časa stali. Nikar pa tega ne počnite prepogosto, saj tvegate izpraznitev baterije, pa tudi zaganjalni mehanizem se ob tem obrablja.

Glejte na vrtljaje
Med vožnjo se držite zlatega pravila in prestavljajte pravočasno, pri tem pa se ravnajte po merilniku vrtljajev, ki v avtomobilu ni zgolj za okras. V višjo prestavo pri bencinskem motorju prestavite pri 2500 vrtljajih na minuto, pri dizelskem pa pri 2000 vrtljajih. Tudi s prenizkimi vrtljaji ne gre pretiravati, saj takšna vožnja prav tako obremenjuje motor. Idealno polje vrtljajev (in s tem tudi porabe) je med 2.000 in 3.000, pri avtomobilih z dizelskim motorjem še nekoliko nižje.

Vsi navedeni nasveti so morda na videz malenkostni, vendar pa se z njihovim upoštevanjem na dolgi rok lahko občutno privarčuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.