Avto
3172 ogledov

Varnost: Kitajci že blestijo v Evropi, vendar je predstavo ukradla Tesla

Testi EuroNCAP EuroNCAP
Neodvisna organizacija zadolžena za varnostne teste Euro NCAP je objavila peti letošnji krog varnostnih ocen.

Težko pričakovani električni Teslin model Y ni razočaral in se zavihtel na vrh nedavno objavljenih modelov avtomobilov s petimi zvezdicami na testih varnosti. Še več, tesla model Y je postavil novo merilo za druge modele. Model Y, izdelan v Teslini berlinski tovarni Gigafactory, je dosegel navdušujočih 97 odstotkov točk pri zaščiti odraslih potnikov in skoraj popolnih 98 odstotkov pri varnostnih asistentih, z vsemi točkami za podporo vozila za vožnjo po voznega pasu in nov sistem za nadzor voznika, ki temelji na kabinski kameri. Pri preizkusih na stezi Euro NCAP se sistem vision, ki deluje s kamero v modelu Y, izredno dobro obnese pri preprečevanju trkov z drugimi avtomobili, kolesarji in pešci.

Testi EuroNCAP | Avtor: EuroNCAP EuroNCAP

Xpeng G3 Avto Xpeng na poti v Evropo

Najvišja ocena za oba kitajska modela

Novi električni genesis GV60 s 5 zvezdicami nadaljuje uspeh modelov GV70 in GV80, ki so juh na Euro NCAP testiranih lani. So mu pa namenili tudi kritiko, saj je za zaščito občutljivih udeležencev v prometu prejel le 63 % točk.

Ora cat | Avtor: Epa Epa

Kitajski Wey na avtosalonu IAA v Münchnu Že jeseni Avto Že jeseni dve povsem novi znamki avtomobilov, ki jih lahko kmalu pričakujemo tudi pri nas

Kitajski proizvajalci so že poskušali prevzeti evropski trg. V preteklosti so bili na testih varnosti rezultati različni. Po vzoru na NIO, Lynk & Co in MG tudi Great Wall Motor dokazuje, da lahko proizvaja avtomobile, ki se po varnosti primerjajo z najboljšim. Euro NCAP je preizkusil tudi dva novinca kitajskega proizvajalca Great Wall Motor Company - ORA Funky Cat in WEY Coffee 01, ki sta dosegla najvišje ocene. Ocenili so tudi varnost nove kia niro, ki je prejela štiri zvezdice s standardno opremo, oziroma pet, če je opremljena z dodatnim varnostnim paketom.

WEY cofee 01 | Avtor: WEY WEY

Aiways U5 Avto Kitajski prodor v Evropo, tokrat zelo resno

Pohvala za Kitajce

Generalni sekretar Euro NCAP, Michiel van Ratingen, je po zadnjih testih povedal: »V preteklosti smo bili priča dobrim rezultatom nekaterih kitajskih proizvajalcev vozil, a tudi nekaterim zelo slabim. Letos bo Euro NCAP preizkusil več kitajskih avtomobilov kot kadarkoli doslej. Great Wall resnično postavlja standarde, ki jim bodo drugi sledili. Prav tako čestitamo Tesli za resnično izjemno, rekordno oceno modela Y. Tesla je pokazala, da zanje ni dovolj dobro le najboljše, in upamo, da bodo v prihodnosti še naprej stremeli k temu cilju.«

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 08:16 27.september 2022.

    dodatni varnostni paket. a to je tako kot da bi pri avtomatu na kapsule dobili zraven vrečko z illy kavo ? mislim da boste pili pravo dobro kavo namesto žlobodre.