Avto
2679 ogledov

Varujejo svoj avto, ogrožajo življenja drugih

Vozniki pod nadvozom Facebook
300 evrov globe je še najmanj, kar lahko voznika doleti pri početju neumnosti med točo.

Policija vse voznike opominja, naj med neurji in točo ne ustavljajo pod nadvozi. V sredo zvečer je del države zajelo močno deževje s točo in pojavljala so se poročila o takšnem početju voznikov. Globa za ta prekršek je 300 evrov, opominjajo na policiji.

V neurju in toči je ustavljanje na avtocesti in hitri cesti, v predorih ali pod nadvozi izredno nevarno in prepovedano, poudarjajo na policiji in voznikom svetujejo, naj v taki situaciji prilagodijo hitrost svoje vožnje razmeram na cestišču. "Če ste takrat na avtocesti, svetujemo, da jo zapustite pri najbližjem izvozu, nato pa poiščete primerno zavetje za vozilo, kjer je to dovoljeno."

Zaradi neodgovornega ravnanja nekaterih voznikov, ki se zaradi bojazni pred poškodovanjem svojega avtomobila ustavijo v predoru ali svoje vozilo celo obračajo, ga pustijo na kraju, vozijo vzvratno ali v nasprotni smeri in podobno, lahko pride do zastojev ali nevarnih naletov in prometnih nesreč, opozarjajo.

Strpnost in varnostna razdalja sta ključni prvini dobrega voznika

Kot povzema STA, na policiji opominjajo na nekatera pravila, ki jih morajo vozniki upoštevati. Voznik lahko svoje vozilo ustavi na parkirnih prostorih počivališč, nikakor pa ne na odstavnih pasovih ali celo na vozišču. Na odstavnem pasu avtoceste in hitre ceste so prepovedani vožnja, parkiranje ali ustavitev, razen v sili in ob ustavitvi zaradi nudenja potrebne pomoči, še opozarjajo na policiji. Tudi na vozišču avtoceste in hitre ceste so prepovedani obračanje, vzvratna vožnja (vožnja v nasprotni smeri je smrtno nevarna!), ustavitev ali parkiranje. Enako velja za predore in nadvoze.

Med neurjem ali podobnimi dogodki na policiji voznikom priporočajo, da vozijo posebej previdno in hitrost svoje vožnje prilagodijo razmeram.

posledice neurja Razdejanje Slovenija Foto: To so posledice sinočnjega neurja s točo

Ko je promet gostejši, se pogosto zgodi, da vozilo, ki prehiteva vozilo pred seboj, vozi z manjšo hitrostjo od dovoljene. Vozniki, ki vozijo za takšnim vozilom, naj bodo strpni, pozivajo na policiji. Uporaba zvočnih in svetlobnih signalov je dovoljena le, kadar je ogrožen voznik sam ali kdo drug. Zato priporočajo predvsem vzpostavitev zadostne varnostne razdalje in potrpežljivost.

Močan dež, nalivi in toča lahko na vozišče nanesejo naplavine, ki z vozišča navadno niso takoj odstranjene. Vozniki, še zlasti motoristi, naj bodo v takšnih razmerah še bolj previdni, opominjajo na policiji.

Za kršitev določbe o prepovedi ustavitve in parkiranja, bodisi v predoru, galeriji ali podvozu ter na viaduktu, mostu in nadvozu, je določena globa 80 evrov. Prav tako so obračanje, vzvratna vožnja, ustavitev ali parkiranje prepovedani na vozišču avtoceste in hitre ceste ter na odstavnem pasu ali odstavni niši, kjer je prav tako prepovedano voziti, parkirati ali se ustavljati, razen ustavitev v sili, globa za ta prekršek znaša 300 evrov, še opozarjajo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • milan654 12:06 31.julij 2020.

    ta globa je premajhna globa bi morala biti 4000e in odvzem vožniškega dovoljenja

  • gregor51 14:27 30.julij 2020.

    obvezen odvzem vozniškega in obsodba za poskus umora

  • CharlySheen 14:26 30.julij 2020.

    Takim bi morali zaračunati visoke kazni in jim zapleniti avte, kot onemu gospodu, o kater ste pisali pred kratkim, ki mu je preteklo vozniško dovoljenje in nosi očala. Država splošnega nereda!

Sorodne novice