Avto
5752 ogledov

Večje bencinske postaje ne boste našli

Točenje goriva na bencinski črpalki Profimedia
V ZDA so odprli največjo polnilno postajo z gorivom na svetu. Ima kar 120 stojal, na dan pa lahko oskrbi 34.000 avtomobilov.

Nova "črpalka" podjetja Buc-ee's v ZDA naj bi bila največja na svetu. Podjetje Buc-ee's je prvo bencinsko postajo s tem imenom in z zdaj neločljivo maskoto bobra odprlo šele leta 1982. Hitro rast so dosegli tudi s pomočjo najbolj čistih stranišč v vsej ZDA, stranke pa so hvalile ponudbo s hrano in nadstandardno možnost nakupovanja. Poleg tega je Buc-ee's velikim tovornjakom prepovedal vstop na svoje bencinske črpalke. Strategija je delovala. Podjetje se je iz Teksasa hitro razširilo v druge ameriške države, v Georgio, Florido, Kentucky, Južno Karolino in Tennessee.

Buc-ee's odprl največjo bencinsko postajo na svetu | Avtor: Buc-ee's Buc-ee's

Pred kratkim so odprli novo paradno polnilno postajo – svojo največjo bencinsko postajo do zdaj – v Tennesseeju. Pravzaprav je to največja bencinska postaja na svetu, trdijo. Skupaj z območjem za prosti čas in nakupovanjem obsega 6875 kvadratnih metrov površine, kar je več kot je površina igrišča za ameriški nogomet. Opremljena je z do 120 črpalkami za bencin in dizel. Če bi avtomobilom za točenje goriva zadostovalo pet minut, bi lahko na dan oskrbeli več kot 34.000 vozil. Za lastnike električnih avtomobilov je na voljo 20 polnilnih stojal. Bencinska postaja deluje sedem dni v tednu in 24 ur na dan. Vključno s pralno linijo, k iv dolžino meri 76,2 metra.

Buc-ee's odprl največjo bencinsko postajo na svetu | Avtor: Buc-ee's Buc-ee's

Za marsikoga je obisk takšne postaje neposredna turistična atrakcija. Pa še gorivo je poceni. Galona bencina stane 2,84 dolarja, kar je 75 centov na liter (0,69 evra). Dizel stane 3,12 dolarja za galono – le 82 centov (0,75 evra). Največja bencinska črpalka na svetu zaposluje 350 ljudi. Vendar pa Buc-ee's ne počiva na lovorikah in načrtuje širitev v druge države. Sledijo Colorado, Louisiana, Mississippi, Missouri, Virginia in Wisconsin. Buc-ee's že snuje načrte za še večjo postajo, ki bo v bližini Lulinga v Teksasu. Razprostirala se bo na površini 6.986 kvadratnih metrov. Tudi na tej bencinski postaji nameravajo ponuditi bencin brez etanola za starejše avtomobile.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 2
  • SlavkoKrizman 20:39 22.julij 2023.

    amrikanci pol senejši bencin, kot evropa....bravo in trikrat hura za parazite v bruslju....

  • Boschtjan Zupanchich 18:02 22.julij 2023.

    Preveč se prekakavajo.