Avto
103 ogledov

Velik posel Luke Koper z Mercedesom

Luka Koper Gregor Prebil
V Luki Koper so poleti podpisali pogodbo o sodelovanju z nemškim velikanom Daimler, s čimer je postala eno od osrednjih pristanišč za izvoz avtomobilov, proizvedenih v tovarnah Mercedes-Benz v Nemčiji in nekaterih drugih evropskih državah.

Pri nemškem proizvajalcu ocenjujejo, da bo letna količina avtomobilov, ki so namenjeni na Daljni vzhod, presegla 100.000 enot, kar predstavlja petino lanskoletnega pretovora vozil v Luki Koper. "Odločitev Daimlerja je za Luko Koper velika čast, hkrati pa velika obveznost. Prepričani smo, da bomo s kakovostnimi storitvami in zanesljivimi transportnimi povezavami pristanišča z zaledjem upravičili zaupanje nemških partnerjev v slovenski logistični sistem," so v Luki Koper povzeli besede predsednika uprave Dragomirja Matića.

Pretovorijo vse več vozil

V Luki Koper so lani pretovorili 519.000 vozil in ohranili položaj drugega največjega avtomobilskega terminal med državami Evropske unije v Sredozemlju. Od januarja do septembra letos pa so pretovorili več kot 433.000 avtomobilov oziroma 16 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Pogodba z Daimlerjem je sicer rezultat večletnega sodelovanja, saj so tudi v preteklosti že pretovarjali manjše količine vozil, ki sodijo pod njihovo znamko, so spomnili v Luki Koper. Pogodba z Daimlerjem pa je zanje tudi pomembna referenca, ne le zato, ker gre za prestižnega proizvajalca vozil, ampak tudi zato, ker gre za izvoz na Daljni vzhod. Večina izvoza ostalih vozil preko koprskega pristanišča je namreč za trge sredozemskih držav.

Komentarjev 2
  • jakec1575 18:38 15.oktober 2015.

    ampak 30 km drugega tira se se vedno ne splaca. baje.

  • Ferluci 14:07 15.oktober 2015.

    OK, samo še dobro železniško potrebujejo. In če bi vlada malo več delala kot razmišljala ali se manj ukvarjala sama s sabo, bi še šlo.