Avto
2490 ogledov

Velik skok prodaje električnih v septembru

Renault ZOE Anže Petkovšek Renault ZOE
Prodaja avtomobilov v Sloveniji je v septembru spet občutneje padla. Zato pa beležimo velik skok registracij električnih avtomobilov.

Septembra je v Sloveniji prve registrske tablice dobilo 4441 osebnih avtomobilov, oziroma 881 manj kot septembra pred letom dni, kar pomeni velik, 16,55 padec.

Še večji je padec, če v izračun vzamemo zadnjih 12 mesecev. Že zdavnaj je jasno, da prodajalci vozil pri nas izpada zaradi zaprtja salonov v času epidemije ne bodo mogli nadomestiti izgubljene prodaje. Trenutno smo pri minusu dobrih 14 tisoč vozil oziroma skoraj 25 odstotkov, če primerjamo registracije novih vozil v zadnjih 12 mesecih z enakim časovnim obdobje leto nazaj.

Nakup avtomobila preko interneta | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Prenovljen salon AC - mobil d.o.o. Evropski podatki Avto Slovenski trg se drži odlično

Skoraj vse znamke so v rdečih številkah v zadnjih 12 mesecih, le Kia in Hyundai beležita pozitiven trend v prodaji. V zadnjem letu največji padec beleži opel, ki je po podatkih podjetja Ardi, ki pripravlja statistiko za Sekcijo za osebna motorna vozila, registriral kar 67 odstotkov vozil manj.

Renault Clio Initiale | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Po podatkih sekcije je Renault septembra prodal 588 vozil in se tako uvrstil po prodaji pred Škodo (554) in Volkswagen (530). Renault je prav tako vodilni prodajalec pri nas v prvih devetih mesecih s 6957 registracijami, sledila Volkswagen (6702) in Škoda (4430).

Renault Clio V Registracije novih v juniju Avto Registracije novih v juniju: Kot, da krize sploh ne bi bilo

Med modeli ostaja najbolj priljubljeno vozilo renault clio, sledita škoda octavia in VW golf, več kot 100 registracij pa so našteli še pri hyundai tucsonu, renault capturju in peugeotu 2008.

Prodaja lahkih gospodarskih vozil je na letni ravni septembra ostala skoraj nespremenjena, saj so prodali 764 teh vozil, kar je 0,65 odstotka manj kot septembra lani. V devetih mesecih je bilo prvič registriranih 5755 teh vozil, kar je 29,86 odstotka manj kot v prvih devetih mesecih lanskega leta.

Ford transit | Avtor: Ford Ford

Med prodanimi lahkimi gospodarskimi vozili je bilo septembra največ Fordovih (237), Volkswagnovih (138) in Renaultovih (99). V devetih mesecih jih je največ prodal Volkswagen (139), sledila sta Ford (110) in Renault (106).

Renault Clio PRODAJA NOVIH Avto Prodaja novih avtomobilov: Dizelska kriza, kaj se dogaja?

Še nekaj zanimivih podatkov iz Ardijeve statistike o prvič registriranih novih avtomobilih pri nas. Spet je registrske oznake dobilo kar nekaj prestižnih vozil. Na primer dva Audijeva športna terenca SQ7, pa en SQ8 in mercedes-benz GLS, BMW je prodal štiri managerske limuzine serije 7, pa 4 športne zverinice M2 in enega M5.

Prenovljeni BMW M5 | Avtor: BMW BMW

Prodaja avtomobilov Avto Teh avtomobilov se lastniki pogosto znebijo že po enem letu

 | Avtor: Anže Petkovšek Renault ZOE Anže Petkovšek

Ko smo omenjali padec v prodaji vozil, ki ni vezan zgolj na znamke, ampak tudi na avtomobilske razrede, pozitivne znake, tudi na račun povečanja ponudbe kažejo elektrificirana vozila. Rast hibridov je 120-odstotna, september pa je bil odličen mesec za električna vozila. Prvič registriranih je bilo 157 100-odstotno električnih vozil. Več so jih letos registrirali le februarja (172). Najbolje se je prodajal renault zoe (48), sledi pa že velika novost iz Volkswagna ID.3 (34). Dobro gre tudi Hyundaiu, ki je prodal 17 vozil kona EV in 13 ioniq EV.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.