Avto
31706 ogledov

Pozor: Velike spremembe na hrvaških avtocestah

Hrvaška avtocesta cestninska postaja Profimedia
Hrvati razkrili, da razmišljajo o morebitni ukinitvi cestninskih postaj na Bregani in Rupi, ki so postavljene tik za slovensko-hrvaško mejo.

V želji, da bi bil promet po odstranitvi kontrole na mejnih prehodih med Slovenijo in Hrvaško čim bolj pretočen, Hrvati že razmišljajo (tudi) o morebitni odstranitvi cestninskih postaj na Bregani in Rupi, je priznal hrvaški minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo Oleg Butković.

Hrvatom se sicer letos smeji, saj so v minulem letu "pobrali" največ cestnin v zgodovini hrvaških avtocest. "Iztržili smo več kot tri milijarde kun (403.552.478 evrov)," je v pogovoru za hrvaški N1 povedal Butković. Ob rekordnih zaslužkih je minister že napovedal posodobitev cestninskih objektov in sistemov. "Uvedli bomo nov sistem cestninjenja, ki bo brezkontakten," je izpostavil Butković. "Ta sistem lahko pričakujete že prihodnje leto. Cilj je 1. januarja. Prej ne bo šlo," je dodal minister in razkril, da bo sistem stal 500 milijonov kun (67.248.115 evrov).

"Ramp ne bo več, imeli boste poseben račun, na katerem boste imeli posebna sredstva, ki se vam bodo odštevala pri uvozu in izvozu z avtocest. Ramp več ne bo, zastojev več ne bo in cilj je še povečati promet na avtocestah," je pojasnil Butković. Spomnimo: dokaj podoben sistem smo deloma poznali tudi v Sloveniji pred uvedbo vinjet, in sicer so se lahko uporabniki odločili za ABC-cestninjenje, le s to razliko, da je tedaj uporabnik moral počakati, da se je rampa dvignila.

Komentarjev 1
  • pravičnik77 19:08 03.januar 2023.

    Tak sistem imajo hrvati že več let... reče se mu ENC, ga z veseljem uporabljam, vse "šišam" na cestninski...