Avto
4080 ogledov

Velike težave: Elon Musk okusil moč evropskih sindikatov

Elon Musk Profimedia
Elon Musk je švedske sindikate označil za "nore", potem ko so stavke ohromile delovanje Tesle - toda popuščanje kakršnim koli zahtevam bi lahko odprlo vrata stavkam tudi v ZDA in Nemčiji.

Na Švedskem se je kar devet sindikatov obrnilo proti šefu Tesle Elonu Musku. Musk je vse večji val stavk proti Tesli na Švedskem označil za "nor". Sindikati vztrajajo, da proizvajalec električnih avtomobilov svojimi mehaniki podpiše kolektivno pogodbo.

Delavska bitka se je začela 27. oktobra, ko so se uprli mehaniki v švedskem sindikatu IF Metall. Sindikat si prizadeva za kolektivno pogodbo o plačah in dodatkih za približno 120 zaposlenih, ki delajo v Teslinih švedskih servisih. Naknadno se je v znak solidarnosti z IF Metall osem drugih sindikatov pridružilo stavki.

"To je noro"

Kot zadnji so se stavki pridružile švedske poštne službe, kar Elonu Musku povzroča še posebej sive lase. Njihova naklonjenosti stavki pomeni, da novi avtomobili znamke Tesla ne bodo prejeli registrskih tablic – kar nakazuje bližajočo se prekinitev registracije novih avtomobilov na teslo zelo pomembnem trgu, ki je naklonjen električnim vozilom.

Tesla gigatovarna | Avtor: Tesla Tesla

"To je noro," je Musk zapisal na X, nekdanjem Twitterju. Na začetku novembra so pristaniški delavci v več deset pristaniščih na Švedskem zavrnili raztovarjanje Teslinih avtomobilov z ladij, električarji pa so prenehali s popravili na Teslinih polnilnih postajah. Sindikati, ki zastopajo čistilce, so prav tako prekinili delo v obratih proizvajalca vozil Tesla.

"Pomembno in očitno je, da pomagamo, da se zavzemamo za kolektivno pogodbo in švedski model trga dela," je v izjavi dejal švedski sindikat transportnih delavcev, katerega člani delajo na dokih.

Tesla se sooča tudi s pritiskom v drugih tovarnah. V Nemčiji, kjer proizvajalec avtomobilov proizvaja svoj najbolj popularen model avtomobila model Y, v gigatovarni v Berlinu, se sindikalni vodje trudijo povezati okoli 11.500 zaposlenih.

Musk je delavcem berlinske gigatovarne zaradi vse večjih pritiskov odobril 4-odstotno povišanje plač.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Kmodri 18:23 27.november 2023.

    Za norega kapitalista nori proti ukrepi!

  • rd2dmk2 09:58 27.november 2023.

    tukaj ste pozabili omeniti še Amazon. in a ni čudno ta ta simbol demokracije in kapitalizma in uspešnega biznisa znova in znova dokazuje da se lahko uspe samo z lopovščino in izkoriščanjem. namesto da bi ti bogataši, končno začeli malo ...prikaži več obdarovat, samo gledajo kako velik kup denarja imajo, in kako "prpočasi" ta kup raste. veste ni uravnilavko to, da vsi v procesu proizvodnje naj bodo POŠTENO plačani za svoj prispevek. uravnilovka je to da en sam pobere vse.

  • h4ck3r 08:16 27.november 2023.

    Tako je, če so te polna usta o uspehih prodaje. Bravo švedi. "Nemce" so zaenkrat utišali z zanemarljivim povišanjem v višini 4%, kar pa dolgoročno tako ne pije vode. Plani o milijonu vozil na leto, so pa le pobožna želja, ...prikaži več razen če popolnoma robotizirajo proizvodno, ker imajo že sedaj ogromne težave pri iskanju delovne sile.