Avto
75 ogledov

Veste kaj je Prostofer?

Voznik in sovoznik Shutterstock
V okviru nacionalne informacijske točke za starejše Matija je stekla akcija Prostofer.

Z akcijo želijo povečati udeležbo starejših v cestnem prometu in njihovo mobilnost, povečati socialno vključenost starejših pa tudi omogočiti cenovno dostopnost prevozov.

Prostofer je komunikacijski center, v katerem uporabniku posredujejo kontaktne podatke ustreznih voznikov s seznama registriranih prostovoljnih "šoferjev" oziroma prostoferjev.

Uporabnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na 080 10 10, v komunikacijskem centru pa mu posredujejo ustrezne informacije. Uporabnik in prostofer se nato sama dogovorita za prevoz.

Avtomobili stojijo v garažah

Med starejšimi je namreč veliko takšnih, ki potrebujejo prevoz, pa ne morejo ali nočejo obremenjevati sorodnikov ali uporabljati plačljivih prevozov. Po drugi strani so številni starejši še vedno dejavni vozniki, njihov avtomobil pa stoji v garaži in gre le redkokdaj na cesto.

V okviru akcije bodo prostovoljne voznike s pomočjo sponzorjev tudi nagrajevali in podeljevali letne vinjete, letne kartice za brezplačno gorivo, letne kartice za brezplačno parkiranje, tečaje varne vožnje, avtomobilska zavarovanja, servisne in vulkanizerske storitve, tehnične preglede, pnevmatike, dodatno opremo za avtomobile, nego avtomobila in preglede oči.

Prav tako bodo izbirali najboljšega prostoferja. To ni samo tisti, ki zbere največ kilometrov, saj bodo sopotniki ocenjevali tudi zadovoljstvo z vožnjo in njun medsebojni odnos. Najboljšim prostoferjem bodo podeljevali tudi različne nagrade, po želji pa bodo sodelovali tudi pri izboru prostoferskega avta leta.

Avtomobili označeni

Avtomobili prostoferjev bodo opremljeni z magnetno nalepko z napisom Starejši voznik – potrpi z mano. Nalepko bodo promovirali in prodajali, del izkupička od prodaje pa bo šel v sklad za spodbujanje prostovoljnih voznikov, pokrivanje stroškov in tečaje varne vožnje za seniorje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.