Avto
11 ogledov

Veyron izgubil streho

Veyron je za SCC aero TT ultimate drugi najhitrejši serijski avtomobil na svetu. Žurnal24 main
Zastor je padel – streha pa tudi. Bugatti je javnosti uradno predstavil različico veyrona 16.4 grand sport s snemljivo streho.

Legendarni, če ne kar kontroverzni avtomobil petičnim kupcem poleg vetra v laseh zagotavlja tudi občutek, da sedijo v najhitrejšem roadsterju na svetu. 16 valjev iz osmih litrov delovne prostornine namreč iztisne 1001 konjsko silo (746 kW), kar mrcino požene vse do 407 kilometrov na uro. Seveda le z nameščeno streho, a tudi brez nje bo šlo zelo hitro, do 360 km/h.

Od običajnega veyrona se, kot že rečeno, loči predvsem po polikarbonatni strehi, ki jo voznik ob neuporabi odstrani z vozila, saj zanjo ni prostora v zadku. Zaradi strehe targa so morali inženirji kar precej popravljati osnovno konstrukcijo in ji zagotoviti enako trdnost ter vozne lastnosti.

Boki avtomobila so bili tako dodatno ojačani, prav tako vrata. Stebriček A je nekoliko dvignjen, steklena streha se zanimivo spaja z  zadnjim delom, vstopniki zraka nad glavami obeh potnikov so nekoliko spremenjeni, tako da je nastalo dovolj prostora za posebne desetcentimetrske elemente, ki ščitijo potnika v primeru prevračanja.

Z mehko streho le pešačenje
Ker veyron kljub svoji moči ne more uiti prav vsem ploham, so inženirji dodali še mehko streho, ki jo voznik iz zadka avtomobila razprostre nad potniški prostor "kot dežnik" v primeru nuje, če je trdna streha ostala v garaži. Je pa zaradi tega avtomobil precej omejen, saj lahko z mehko streho "pešači" z največ 130 km/h.

V skladu z najnovejšo modo pri matičnem VW je nekoliko obdelana tudi preostala zunanjost, na kateri so opazne predvsem spremenjene dnevne luči s tehnologijo LED, avtomobilu so namenjena tudi posebna platišča. V notranjosti je poleg vodoodpornega usnja nov tudi 2,7-palčni zaslon v vzvratnem ogledalu, v katerem lahko voznik spremlja dogajanje zadaj med vzvratno vožnjo. Za zabavo skrbi avdio sistem Puccini.

150 x 1,4
Bugatti bo izdelal vsega 150 primerkov veyrona grand sport, od katerih jih bo 50 ponudil svoji zvesti klienteli. V tovarni upajo, da bodo kupci rade volje pripravljeni odšteti 1,4 milijona evrov (brez davkov).

Prvega so prodali na dobrodelni dražbi v ameriškem Montereyu, drugi primerek bo prihodnjo pomlad, ko bo stekla maloserijska proizvodnja, baje našel dom v garaži popularne pevke Rihanne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.