Avto
16 ogledov

Video: ekologija za množice

Ford mondeo econetic
1/48
Žurnal24 main
Oglejte si video mondea econetic, ki se je na našem testu izkazal za z zmogljivostmi in porabo.

Tehnologija, ki jo econetic različica mondea uporablja, sicer ni oranje ledine, so pa takšni ekomodeli pri konkurenci skoraj brez izjeme dražji od navadnih. Pri Fordu so naredili izjemo.

Izgleda in pelje se (lahko) športno

Econetic mondea razen po napisu na zadku vozila ne boste ločili od drugih, saj z očesom ne boste opazili 10 milimetrov nižjega športnega podvozja, pnevmatik z nizkim kotalnim uporom in številnih aerodinamičnih dodatkov za manjši zračni upor. Spojler, ki krasi zadek, in zatemnjena stekla od B-stebrička dalje pa si tako ali tako lahko omislite pri vseh različicah. Najpomembnejše pri tem modelu pa je, da je videti ravno tako dobro kot druge različice, ko je govora o dinamičnem videzu, pa jih v nekaterih pogledih celo prekaša.
    
Varčen tudi brez start&stop
Že prej omenjene izboljšave pri aerodinamiki pod motornim pokrovom spremljajo še izboljšave pri motorju in menjalniku, zanimivo pa je, da nima sistema start&stop, ki ga focus z isto končnico le premore. Če lahko to pripišemo stroškovnemu varčevanju, ki se pozna tudi pri končni ceni izdelka, pa si grajo zasluži menjalnik, ki v nasprotju s tistim pri trendu premore le pet prestavnih razmerij. Z dodatnim sicer econetic ne bi porabil nič manj goriva, bi pa bil prijaznejši do voznika. Grajo si zaslužijo tudi prestavna razmerja, ki so postavljena preveč skupaj, tako da voznik včasih nenamenoma prestavi v napačno prestavo. Drugače pa menjalnik dopušča tudi malce bolj športno ravnanje, kar je dobro.

Ford mondeo econetic | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Tudi pri motorju so Fordovi inženirji vzeli znan in preverjen agregat, gre pa za 1,8-litrski TDCi z 92 kilovati, kar je za tono in pol suhe teže povsem dovolj. Tako kot ostali (močnejši) Fordovi dizli premore tudi overboost funkcijo, ki 320 Nm največji navor za kratek čas po potrebi poviša na 340 Nm. Ob tem je nerazumljivo, da glede čistosti izpuhov ustreza le zahtevam predpisa Euro IV, še posebej zato, ker znaša količina izpusta CO2 na prevožen kilometer le 139 gramov.

Doseg tudi 1.200 kilometrov
Poraba se giblje med šestimi in sedmimi litri, pri nekoliko lažji nogi na stopalki za plin pa nam je porabo uspelo spustiti tudi pod mejo šestih litrov. V povezavi s 70-litrskim rezervoarjem za gorivo pa to pomeni tudi 1.200-kilometrski doseg.

V notranjosti je vse tako, kot smo vajeni že od prej, in sicer je prostora več kot dovolj ne glede na to, kje sedite, prtljagi pa se bo zaradi osnovnega 540-litrskega prtljažnika prav tako dobro godilo. Pri slednjem je sicer opaziti nekoliko slabšo končno obdelavo, enak vtis na določenih mestih pusti tudi notranjost, ki je včasih kar malce preveč robata. Glede opreme večjih pomislekov nismo imeli, je pa nekoliko zamuden izklop serijskega ESP, saj je zato treba iti v meni potovalnega računalnika.

Ford mondeo econetic | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Če pozabimo nedoslednosti pri menjalniku, velja (tudi) zaradi večje založenosti z opremo v primerjavi z izhodiščno trend (le to namreč prekaša s tempomatom, pnevmatikami z nizkim kotalnim uporom, športnim podvozjem in aerodinamičnim paketom) econetic za odličen nakup. Konkurenca je tu dražja vsaj za tisočaka, tolikšna razlika v ceni pa odtehta tudi redke pomanjkljivosti.

Podatki o vozilu: (Ford mondeo 1,8 TDCi econetic 5v)

Motor: 1.753 cm3
Vrsta: štirivaljni vrstni dizelski
Moč: 92 kW (125 KM)/pri 3.700 vrtljajih na minuto
Navor: 320-340 Nm/ pri 1.800 vrtljajih na minuto
Poraba: 6,6 litra/100 km, 139 gramov CO2
Zmogljivosti: 200 km/h, 10,4 sekunde od 0 do 100 km/h
Mere (DxŠxV) (v mm): 4.778x1.886x1.500, medosna razdalja 2.850, prtljažnik (v litrih): 540–1.390
Cena: 23.800./25.740 EUR

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.