Avto
7 ogledov

Video: Porsche razgalil 911 speedsterja

Porsche 911 speedster
1/8
Žurnal24 main
Zelo nizek, zelo športen in zelo redek: družba Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG, Stuttgart, je pripravila omejeno serijo 911 speedster.
Porsche je serijo speedster predstavil leta 1953 s purističnim športnim avtomobilom na osnovi modela Porsche 356. Prvi speedster je imel školjkasta sprednja sedeža, vrata z natičnimi stranskimi plastičnimi stekli in nizko, elegantno usločeno vetrobransko steklo. Leta 1988 je speedster na osnovi modela 911 carrera doživel preporod, z dodatno prepoznavno oblikovalsko potezo – pokrovom zložljive strehe z značilnima izboklinama. Tudi naslednja razvojna stopnja 911 carrere v letu 1993/1994 je vključevala model speedster.

Kot poklon prvemu modelu s tem imenom, 356 speedsterju, bodo izdelali 356 vozil. Novi dvosedežnik se bistveno razlikuje od drugih članov družine 911. Vetrobransko steklo, ki je za 60 mm nižje in ima manjši naklon, ter ploski lok športne mehansko pomične zložljive strehe in značilni izboklini na pokrovu zložljive strehe v tradicionalnem slogu oblikujejo markantni profil vozila. Pri takšni oblikovni zasnovi pride za 44 mm širši zadek tega športnika s pogonom na zadnji kolesni par še bolj do izraza. Svetovni javnosti se bo porsche 911 speedster premierno predstavil na začetku oktobra na avtomobilskem salonu v Parizu.

 

Novi 911 speedster združuje klasične poteze Porschejevih športnih avtomobilov z izboljšanimi zmogljivostmi aktualne generacije 911: 3,8-litrski 6-valjni bokser motor razvije moč 408 KM (300 kW), kar je 17 kW (23 KM) več kot 911 carrera S. S povprečno porabo goriva 10,3 l/100 km (po novem evropskem voznem ciklusu) pa je novi speedster enako učinkovit kot 911 carrera S cabriolet brez povečane moči. Zasluga gre Porschejevi filozofiji inteligentnih voznih lastnosti. Za prenos moči na zadnjo premo s serijskim zapornim diferencialom skrbi Porschejev 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko (PDK). Vozilo je serijsko opremljeno s sistemom za uravnavanje podvozja Porsche Active Suspension Management (PASM) in keramičnimi zavorami Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB). Učinkovito je seveda poskrbljeno tudi za zaščito potnikov. Porschejevi inženirji so posebej za 911 speedster izpopolnili sistem varnostnih ščitov, ki je serijsko vgrajen pri vseh Porschejevih "odprtih" modelih.



Novinec še posebej prepriča s svojo notranjostjo, ki je izdelana z rokodelsko natančnostjo. Črno gladko usnje dopolnjujejo številni ekskluzivni detajli v barvi vozila. To so denimo aplikacije v obliki ciljne zastavice na sredinskem delu prilagodljivih športnih sedežev in usnjene stranice sedežev, ki so usklajene z barvo vozila. Poseben športni poudarek novemu 911 speedsterju daje ekskluzivna živo modra barva laka, ki ustvarja izrazit kontrast z zatemnjenimi, črno obrobljenimi žarometi ter s črnim okvirjem vetrobranskega stekla in črnimi aplikacijami. Po želji je 911 speedster brez doplačila na voljo tudi v carrarsko beli barvi. Poleg tega ima tudi posebno oblogo na sprednjem in zadnjem delu ter specifična stranska pragova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.