Avto
13 ogledov

Video: Zračne blazine za motoriste

Padec je zaradi obleke veliko manj boleč in nevaren. Žurnal24 main
Zračne blazine, ki so doslej rešile že na deset tisoče avtomobilistov, se selijo tudi med motoriste.

Posledice prometnih nesreč, v katerih so udeleženi motoristi, so v veliki večini precej hujše kot pri avtomobilistih, vozniki motornih koles pa so precej bolj ranljivi. Italijanski proizvajalec opreme za motoriste Dainese testira posebno vrsto obleke, imenovane D-Air, ki za primer najhujšega v sebi skriva zračno blazino.

Ko posebni giroskopski senzorji in senzorji za merjenje pospeška zaznajo nevarnost trka, se v manj kot pol sekunde v zgornjem delu obleke aktivira blazina in zaščiti zgornji del motoristovega telesa, predvsem vrat in glavo. Nekaj podobnega so razvili tudi nekateri manjši proizvajalci, vendar gre tokrat za prvi resni (in uporabni) prodor ideje v motociklistični svet. Dainesejevo obleko D-Air že uporabljajo v motociklističnem prvenstvu MotoGP, predvidoma leta 2010 pa se bodo vanjo lahko oblekli tudi običajni motoristi.

Delovanje blazine prikazuje sledeči video:

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.