Avto
112 ogledov

Vinjeto zamenjajte po daljši vožnji

vinjeta 2012 Dars
Le še en dan časa imate, da rožnato letno vinjeto zamenjate s citronsko rumeno. Staro je treba odstraniti, svetujemo vam, kako.

Od decembra lani, ko so začele veljati nove letne vinjete za vožnjo po avtocestah, jih je Družba za avtoceste RS (Dars) prodala že okoli pol milijona, vseeno pa številni z nakupom odlašajo do zadnjega. Kazni za neuporabo vinjet pa niso nič kaj nizke, najnižja zagrožena je 300 evrov. Lani so darsovci zalotili kar 49.500 kršiteljev, ki so poleg prisile v nakup vinjete v blagajno prinesli dodatnih sedem milijonov evrov za kazni.

Nova uredba o cestninskih cestah in cestnini pravi, da je treba stare vinjete odstraniti. Na Darsu pojasnjujejo, da sta za to dva razloga. Prvi je lažji nadzor vinjet, saj vas bo nadzornik v primeru, da imate na vetrobranskem steklu več nalepk, ustavil prej, kot če imate samo veljavno. Drugi razlog, da se velja starih nalepk znebiti, pa je v preglednosti iz vozila. Čeprav uredba ne predpisuje kazni, pa vas lahko policisti v skrajnem primeru kaznujejo, ker niste poskrbeli za preglednost iz vozila.

Kako odstraniti

Najlažje boste vinjeto ob teh zimskih temperaturah odstranili po vrnitvi z daljše vožnje, če boste pred tem z gretjem ogrevali vetrobransko steklo. Lahko si pomagate tudi s sušilnikom za lase. Topla vinjeta se bo namreč "pustila" lažje odlepiti.

Za odstranitev ostankov lepila pa uporabite prašek za posodo, aceton za odstanjevanje laka na nohtih ali alkohol. V pomoč so tudi strgala za vinjete, na nekaterih bencinskih servisih vam celo pomagajo odlepiti vinjeto, vendar je mogoče z malce truda prihraniti evre v svojem žepu.

Novo vinjeto nalepite na skrajni rob vetrobranskega stekla zgoraj ali spodaj. Nekateri jih nalepijo tudi zgoraj na sredino pod vzvratno ogledalo. Vsekakor pa poskrbite, da vam nalepka ne bo krnila pogleda na cesto.

Komentarjev 5
  • acm 15:33 30.januar 2012.

    včasih je fino prej kaj preveriti preden objavite! v primeru da prodate vozilo ni možno dobiti nadomestne vinjete!!!! za to ne zadostuje odjava vozila ampak morate imeti vozilo tudi razgrajeno! plus stara vinjeta.. http://www.dars.si/Dokumenti/Cestnina/Nacini_placevanja_cestnine/Vozila_pod_3500_kg/Vinjeta/Izdaja_nadomestne_vinjete_260.aspx

  • Marko Treven 15:31 30.januar 2012.

    malo v razmislek.. "dodatnih sedem milijonov evrov za kazni." pa verjetno se nebo noben na DARS-u spomnil narediti nekaj v prid celotnega prebivalstva.. in teh 7mil. porazdelit v obliki cenejše letne vinjete za vse..? (razmišljanje mi gre v prste in v ta post)

  • fifi 15:22 30.januar 2012.

    Aceton = zakon za odstranjevanje lepila od vinjete