Avto
23 ogledov

Volkswagen v Evropi ne bo odkupil spornih avtomobilov

Volkswagen EPA
Nemški časnik Süddeutsche Zeitung je minuli teden poročal, da namerava Volkswagen v ZDA odkupiti okoli 115.000 vozil z dizelskim motorjem, opremljenih s sporno programsko opremo za prirejanje rezultatov okoljskih testov. V Evropi tega ne bodo storili.

Nemški avtomobilski velikan Volkswagen je pred nekaj dnevi, po poročanju, da nameravajo v ZDA odkupiti sporna vozila, zavrnil pozive nemških potrošniških združenj, naj odkupi avtomobile, vpletene v škandal z goljufanjem na okoljskih testih. V Nemčiji za takšne odkupe ni nobene pravne podlage, so sporočili iz Wolfsburga.

V Nemčiji odkupi niso potrebni, saj je že dogovorjeno, na kakšen način bodo odpravili napako, stališče koncerna povzema francoska tiskovna agencija AFP. Vodja nemškega zveznega združenja potrošnikov (VZBV) Klaus Müller pa meni, da bi bil odkup "pragmatična in hitra rešitev" tudi za lastnike vozil v Nemčiji.

V Evropi ohlapnejša pravila

V Evropi namerava Volkswagen vpoklicati okoli 8,5 milijona prizadetih vozil, ki jih lahko popravi. Pravila glede ohranjanja čistega zraka v ZDA pa so precej strožja, zato taka rešitev čez lužo ne pride v poštev.

Skupno je v ZDA okoli 580.000 prizadetih Volkswagnovih avtomobilov, koncern pa naj bi jih odkupil približno petino. Lastniki bodo najverjetneje lahko izbirali med denarjem ali nakupom novega avtomobila po zelo ugodni ceni. Ameriške oblasti naj bi o sprejemljivosti takšnega načrta odločale še ta mesec.

Pravosodno ministrstvo ZDA je v imenu ameriške Agencije za zaščito okolja (EPA) na zveznem sodišču v Detroitu ta teden vložilo civilno tožbo proti Volkswagnu zaradi afere. Tožba je najverjetneje le prva od številnih, ki bodo sledile.

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:53 12.januar 2016.

    "V Evropi namerava Volkswagen vpoklicati okoli 8,5 milijona prizadetih vozil, ki jih lahko popravi. Pravila glede ohranjanja čistega zraka v ZDA pa so precej strožja"Sramota da imamo tako bedna pravila.

  • DasAuto 00:41 12.januar 2016.

    naj smrdi ali ne, jaz ga ne zamenjam. vseeno pa vw-ju zamerim goljufanje.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:08 10.januar 2016.

    Tko za en qurc avtov še VW noče kupit nazaj,lepo priznanje za lastnike teh šajtrg!!