Avto
47 ogledov

Volkswagen želi v tekmi s priusom blažiti sajaste rane

Volkswagen XL1 hybrid Reuters
Nemški proizvajalec avtomobilov Volkswagen je napovedal razvoj lastnega hibridnega modela, s katerim želi med drugim konkurirati Toyotinemu odlično prodajanemu modelu Prius.

Za ta korak so se po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v največjem evropskem proizvajalcu avtomobilov odločili po tem, ko so lansko leto priznali, da so bili podatki o izpustih njihovih dizelskih motorjev ponarejeni, kar je postavilo na laž okoljsko naravnanost podjetja, iz vsega pa se je razvil škandal svetovnih razsežnosti.

Povrnitev ugleda

Model XL3, ki je trenutno v razvojni fazi, je po obliki precej drugačen od svojih tradicionalnih bratrancev, podobno torej, kako je storila Toyota pri razvoju hibridnega Priusa. Do sedaj so bili v Volkswagnovi ponudbi sicer hibridne različice modelov Golf, Up in Passat.

Novi hibrid bo predstavljal nov začetek za podjetje, ki si je z nepremišljenimi dejanji zapravilo dobršno mero ugleda.

Po pisanju dpa bo Volkswagnov hibrid temeljil na prototipu XL1, ki velja za pravo pašo za oči. Ta dvosedežnik v obliki cigare je bil leta 2011 predstavljen kot energetsko najbolj učinkovit avto na svetu. Namenjen je sicer drugačnim kupcem, kajti ob omejeni proizvodnji je zanj treba odšteti 100.000 evrov. Model XL3 bo imel precej bolj prizemljene cene.

Zgled so Japonci

Na področju hibridne tehnologije so ledino v svetu orali japonski proizvajalci na čelu s Toyoto kot največjim med njimi. Toyota je lani predstavila že četrto generacijo hibridnega priusa, kar jo nesporno postavlja na prvo mesto pri razvoju te tehnologije. Zdaj skušajo japonskim tekmecem slediti tudi veliki evropski proizvajalci. Poleg Volkswagna so se tega že lotili tudi v Daimlerju, Porscheju in BMW.

V Volkswagnu so tako na primer napovedali 20 novih hibridnih oziroma električnih modelov do leta 2020, s čimer želijo priti v korak s časom. Vendar pa zaostanek nemških družb za ostalo konkurenco vseeno ni tako velik, saj so tudi Francozi, zlasti PSA Peugeot Citroen, šele dobro stopili na pot razvoja naprednih okolju prijaznejših tehnologij, medtem ko je Renault bolj napreden na področju električne mobilnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.