Avto
2492 ogledov

Volkswagni dobivajo poseben pripomoček za vožnjo v temi

Nočni vid v VW touaregu Volkswagen
Tehnika. Pri Volkswagnu se lahko pohvalijo z novo napredno tehnologijo.

Zahvaljujoč termalni kameri lahko voznik v temi in v pogojih slabe vidljivosti prepozna pešce, kolesarje in večje živali na cesti pred vozilom, in sicer na razdalji od 10 do 130 metrov pred avtomobilom.

volkswagen beetle turbo Avto Potrjeno: Volkswagen bo ukinil zelo znan model

Uporaba termalne kamere v avtomobilski industriji sicer ni novost. Proizvajalci premium vozil že uporabljajo omenjeno tehnologijo v svojih avtomobilih. To tehnologijo uporabljajo tudi v samovozečih testnih avtomobilih. Volkswagen bo "nočni vid" prvič uporabil v novi generaciji svojega velikega športnega terenca touarega, ki ga je prvič razkril nedavno na avtomobilskem salonu v Pekingu na Kitajskem.

Volkswagen tovarna proizvodnja Dovolj jim je Avto Volkswagen napovedal totalno vojno "slovenskemu" Preventu

Cena padla

Termalni videonadzor je bil primarno razvit za uporabo v vojaške namene, saj termalna kamera pretvori termalno energijo v sliko, tudi v zelo slabih svetlobnih pogojih. Cena je v zadnjem času tako padla, da jo bodo začeli v svoja vozila vgrajevati tudi množični proizvajalci vozil, ne le proizvajalci dražjih vozil.

Termalna (infrardeča) kamera je nameščena na prednjem delu avtomobila in prepoznava infrardeče (toplotno) zračenje, ki ga oddajajo ljudje in živali. Kamera "pokriva" vse kar dolga svetila na avtomobili ne morejo. Pri Volkswagnu trdijo, da lahko njihov sistem zaznava prisotnost pešcev, kolesarjev in večjih živali v razdalji od 10 do 130 metrov pred vozilom.

Mathias Müller Avto Volkswagen menja šefa!

Ko sistem prepozna človeka na cesti predvidi tudi smer premikanja pešca, kolesarja ali živali in izračuna ali seka linijo premikanja vozila. Voznik dobi informacijo in opozorilo na digitalnih merilnikih v vozilu v primeru touarega, ki je namesto analognih zdaj dobil digitalne merilnike. Tako na primer v primeru, da se pešec premika v smeri vožnje avtomobila voznik na črno-beli sliki na zaslonu dobi še rumeno silhueto pešca, ki se mu se približuje, v kolikor pa bi pešec prekrižal pot vozilu pa silhueta pešca postane rdeče barve. 

VW I.D. R Pikes Peak Ta volkswagen Avto Volkswagen bo startal na višini Triglava in se pognal med oblake

V primeru, da je vozilo opremljeno s projekcijskim zaslonom, se opozorilo na nevarnost trčenja prikazuje tudi na vetrobranskem steklu.
 

Komentarjev 1
  • alen93 19:29 07.maj 2018.

    Bravo. Ko peugeot prej najavi to funkcijo, se jo omeni med člankom v 2 besedah, za vw se pa spiše kar cel članek in še to za touarega, ki bo zagotovo veliko dražji od 508. Razlika pa le je, da ...prikaži več touareg vidi do 130m, pri peugeotu pa isti sistem 200-250m in ja peugeot ga bo lansiral prej. A res danes daš samo denar za objavo takšnega članka,da potem ljudje mislijo, kako hudo je vw napreden in si mislijo, da druge znamke pa tega nimajo, čeprav imajo to prej in v cenejših modelih in boljše?!