Avto
355 ogledov

Volkswagen bo startal na višini Triglava in se pognal med oblake

VW I.D. R Pikes Peak
1/6
Volkswagen
Volkswagen je predstavil beštijo, s katero namerava osvojiti slavno goro in vmes še prestrašiti vse tekmece serijskih električnih avtov.

Volkswagen I.D. R Pikes Peak je ime prototipa, izdelanega posebej za letošnjo tekmovanje v osvajanju gore Pike Peak v ZDA. Prav gotovo pa bomo znanje, ki so ga vanj vgradili nemški inženirji, tako ali drugače videli v prihajajoči družini ID električnih volkswagnov. Predvsem so se med razvojem osredotočili na iskanje idealnega razmerja med maso vozila in kapaciteto energije, manj pa na samo moč.

Če bi se omejili le na moč električnega pogona, potem I.D. R ne zveni nič posebnega - 500 kW (680 KM) in 650 Nm navora. Za ovinke po ravnini morda dovolj, a napad na 20 kilometrov, 156 zavojev, predvsem pa 1.440 metrov vzpona z nadmorske višine 2.862 nakar 4.302 metra visoko goro terja še močnejše orožje. 

Volkswagen trdi, da je I.D. R tehta skupaj z voznikom manj kot 1.100 kilogramov! To je manj kot marsikateri supešportnik, kaj šele električni avto. Do 100 km/h ima pospešek 2,25 sekunde, kar je hitreje od bolida formule 1!

Najvišja hitrost je 240 km/h. Vozilo je sicer dolgo 5,2 metra in široko 2,34 metra. Šasija je tipa monocoque, podvozje uporablja pristop dvojne roke, večina avtomobila je narejena iz lahkih in ultralahkih materialov. Litij-ionska baterija je v dnu avtomobila, veliko zadnje krilo in drugi aerodinamični dodatki pa bodo poskrbeli za dovoljšen pritisk k tlom. Pogon sicer sestavljata dva elektromotorja, od katerih vsak poganja eno os. 

In še tretje orožje, da bo volkswagen najhitreje med vsemi vozili osvojili vrh prestižne dirke v ameriški zvezni državi Kolorado? Romain Dumas, francoski dirkač, ki vozi za tovarniško ekipo Porscheja, je zmagovalec najprestižnejših dirk, med drugim dvakrat tudi 24 ur Le Mansa. 40-letni Dumas ima med vsemi trofejami tudi tri zmage vzpona na Pikes Peak - nazadnje lani. Bomo videli 24. junija, če bo uspelo. Trenutni rekord električnega avta na "Dirki med oblake" je 8 minut, 57 sekund in 118 tisočink.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.