Avto
229 ogledov

Volvo V90 - karavan, ki bo zavladal v Evropi

Volvo V90
1/16
Volvo
Volvo želi z novim modelom V90 Audiju v Evropi prevzeti vodilno vlogo v pomembnem segmentu premium karavanov, menijo analitiki. Analitiki prav tako menijo, da bodo karavani, še posebej D segmenta, tudi v prihodnosti težko konkurirali vse bolj priljubljenim športnim terencem v Evropi.

Pri Volvu so doma v Stockholmu razkrili povsem novi karavanski model V90, ki sledi limuzini S90 predstavljeni lani. Uradna premiera za javnost sledi 1. marca na avtomobilskem salonu v Ženevi.

Takoj po koncu salona bodo pri Volvu začeli z zbiranjem naročil za novega karavana, prvi kupci pa bodo ključe dobili poleti, takoj za tem, ko bo v prodajne salone prišel limuzinski S90.

Analitiki mu pripisujejo 1. mesto

Volvo V90 | Avtor: Volvo Volvo
V90 je zamenjava za model V70, kasneje pa bo prišla tudi zamenjava za terenski XC70, pravijo pri Volvu, katerega si lastijo Kitajci. Karavanska Volvova modela V70/XC70 sta lani v Evropi zasedla drugo mesto v segmentu premium karavanov, takoj za audijem A6 - zanimivo, karavanski BMW serije 5 se je uvrstil za oba rivala, prav tako mercedes-benz razreda E razkriva statistika JATO Dynamics.

Priznani analitik pri IHS Automotive Ian Fletcher je dejal. da bo V90 v Evropi kmalu uspešnejši od Audija A6, vendar predvem na račun tega, da trenutni model A6 ne bo več dolgo na trgu, saj se pričakuje zamenjava generacij.

Dolga zgodovina

Pri Volvu so v sporočilu za javnost zapisali, da V90 nadaljuje tradicijo karavanov, kjer so prisotni že več kot 60 let. "Naša pozicija v tem segmentu je močna," je ob predstavitvi modela dejal šef Volva Hakan Samuelsson in dodal: "V podzavesti številnih ljudi in voznikov je znamka Volvo najbolj prepoznavna po karavanih. Veseli nas, da se to nadaljuje z modelom V90."

Volvo V90 | Avtor: Volvo Volvo
Volvo V90 | Avtor: Volvo Volvo


Tako kot v začetku januarja na avtomobilskem salinu v Detroitu predstavljeni limuzinski volvo S90, je tudi karavanski model V90 narejen na SPA platformi. Za pogon sta zadolžena štirivalja dizelska motorja D4 in D5 z 140 kilovatov moči (190 KM) in 165 kilovatov moči (225 KM) in še dva štirivaljna bencinska motorja T5 in T6, ki imata moč 187 kilovatov (254 KM) in 235 kilovatov (320 KM). Prav tako lahko pričakujemo tudi T8 Twin Engine hibridno različico z 294 kilovatov moči (400 KM) in 640 Nm naavora (kombinacija turbobencinskega motorja in električnega motorja).

Vozi sam, sam se tudi izogiba živalim

Po za zdaj znanih informacijah volvo V90 v dolžino meri 4,96 metra, kar je 15 centimetrov več od zdajšnjega V70, ima tudi za 13 centimetrov daljše medosje. To pomeni, da lahko pričakujemo več prostora za potnike spredaj in v drugi sedežni vrsti, kot tudi več prostora za prtljago.

Volvo V90 | Avtor: Volvo Volvo
Volvo V90 | Avtor: Volvo Volvo


Notranjost je znana, saj se bo zgledovala po limuzini. Švedi stavijo na ravne linije, eleganco in visoko stopnjo kakovosti materialov, v sredini kraljuje velikanski zaslon, prek katerega se upravlja z veliko večino vseh pomožnih funkcij.

Z S90 si bo V90 delil napredne tehnologije. S90 je kot prvi na svetu uvedel sistem za prepoznavanje velikih živali, kot so srne, krave jeleni, konji, divji prašiči ... Ja, tudi losi na Švedskem. Sistem polavtonomne vožnje za svoje delovanje ne potrebuje več vozila, ki bi vozil pred njim, kot v XC90, tako da lahko povsem sam na podlagi spremljanja obccestnih cestnih črt vozi vse do hitrosti 130 km/h.

Komentarjev 1
  • draman 07:03 19.februar 2016.

    VAUUU,VOLVO,BREZ BESED.