Avto
88 ogledov

"Vozil sem drogiran, držal sem volan in nisem videl rok"

Voznik Profimedias
Mnogi uporabniki mehkih drog kljub neprestanemu opozarjanju še vedno prepogosto mislijo, da lahko vozijo avtomobil tudi pod vplivom opojnih snovi. Test novinarja britanskega Telegrapha dokazuje nasprotno.

Pri Fordu so znani po tem, da predstavljajo nenavadne, celo revolucionarne pristope, k testiranjem. Predstavili so obleko, ki te naredi pijanega, pred časom pa so v želji, da pokažejo, kako napačno je mnenje, da je kljub uživanju mehkih drog lahko vožnja avtomobila povsem varna, razvili in izdelali oblačilo, ki dokazuje nasprotno. 

Obleka simulira vožnjo pod vplivom mehkih drog. Prvo tako oblačilo je sestavljeno iz slušalk, ki voznikovim možganom skozi ušesno votlino prenašajo moteče zvoke, očala spremenijo voznikov pogled, vključno s kotom gledanja, v očala so dodali led žarnice, ki neprestano bliskajo. Na vrat, roke in noge pa so postavili ogrlice, ki vozniku otežujejo gibanje vseh okončin.

Streznitveni test

Testiranje na posebnem poligonu traja dve uri. Udeležil se ga je tudi novinar britanskega Telegrapha Jonathan Wells, ki je po opravljenem preizkusu napisal, da se po dveh urah ni počutil dobro. "Vozil sem drogiran, držal sem volan in nisem videl rok," je dejal.

Stalno se mu je vrtelo, še slabše pa je bilo spoznanje, da obstaja veliko ljudi, ki v takem stanju tudi v resnici sede za volan avtomobila. Prometne nesreče so namreč najpogostejši vzrok smrti med mladimi, starimi od 18 do 25 let. Ti vozniki imajo kar 30 odstotkov več možnosti, da bodo končali v prometni nesreči s tragičnim koncem, če uživajo droge. 

"Družba se je zoperstavila vožnji pod vplivom alkohola, zdaj pa je čas, da pod isti imenovalec postavimo vožnjo pod vplivom "rekreacijskih" drog," je izjavil Dave Nichols iz dobrodelne organizacije Brake, ki se ukvarja z varno vožnjo. Nichols je dodal, da zaradi povezave drog in vožnje na leto v Veliki Britaniji umre 200 ljudi in da bodo tovrstni testi mnoge mlade odvrnili, da vozijo pod vplivom drog.

 

Komentarjev 5
  • Swap 08:59 19.maj 2017.

    iz kere kmetije si pa ti prlezla

  • smejka 09:32 14.maj 2017.

    A to pomeni, da podpiraš drogo oz.njeno uporabo v prometu?Zagotovo si še mamin sinko in nimaš družine.Ko imaš svoje otroke, jih imaš rad, potem ceniš življenje - vsaj njihovo.Sicer pa 'samomorilci' lahko poiščejo svoj kraj tam,kjer ne ogrožajo drugih.(Da ne ...prikaži več bi udarili zdaj napačno...samomorilce ali bolje morilce mislim tiste, ki objestno in namerno zlorabljajo vsa možna prepovedana sredstva v prometu).Tudi stari članki so lahko koristni,če jih razumemo.Hvala in srečno!

  • Swap 11:25 13.maj 2017.

    in to se 2 leti stare clanke objavljate, dotaknil ste dno dna.