Avto
97 ogledov

Vozila bomo polnili s kilogrami, ne litri

Takole je videti polnjenje avtomobila na vodik v ZDA. Prvemu takemu prizoru bomo Žurnal24 main
OMV je v Avstriji odprl prvo javno polnilnico za vozila na vodik, za katerega v družbi trdijo, da je brezemisijsko gorivo prihodnosti. V energetski družbi menijo, da bosta v prihodnosti Vodik in tehnologija gorivnih celic omogočila široko uporabo in sprejetje brezemisijskih vozil.

Predsednik uprave OMV Gerhard Roiss je ob odprtju prve polnilnice za vozila na vodik v Avstriji povedal: "Več kot 50 let smo naša vozila polnili z litri, a v prihodnje jih bomo polnili s kilogrami. Vozilo lahko s samo štirimi kilogrami vodika prevozi okoli 400 kilometrov."


Dr. Reinhold Mitterlehner, zvezni minister za gospodarstvo in energijo, poudarja prednosti te tehnologije za Avstrijo: "Eko-inovacije pripadajo prihodnosti. Večja uporaba vodika izboljšuje
ogljični odtis transporta in hkrati podpira strukturne spremembe v avtomobilskem sektorju. Ravno razvoj sestavnih delov, kot so vodikovi rezervoarji in gorivne celice, ponuja velike možnosti za ustvarjanje delovnih mest ter dodane vrednosti v Avstriji."

"Pot proti časom električne mobilnosti je bolj maraton kot šprint, saj jo bomo prehodili z veliko majhnimi koraki. Naša vozila na gorivne celice so že dokazala, da so pripravljena na serijsko proizvodnjo in sedaj že preizkušamo vedenje strank," je povedal Dr. Herbert Kohler, Direktor raziskav pri Skupini Daimler.

Vodik kot obetavno gorivo prihodnosti

Vozila na vodikov pogon delujejo brez povzročanja emisij, saj iz izpuha pride le vodna para. V takih vozilih ne prihaja do tradicionalnega izgorevanja, ampak delujejo po principu izmenjave elektronov. Med procesom reakcije vodik reagira s kisikom, nakar gorivne celice pretvorijo
nastalo energijo neposredno v električno energijo. Vozila na vodikov pogon z gorivnimi celicami, ki imajo v rezervoarjih štiri kilograme, imajo doseg več kot 400 kilometrov, kar je ogromna prednost pred električnimi avtomobili na baterijski pogon. V plinasti obliki je namreč vodik brez barve in vonja, je zelo lahek, ni strupen in je brez tveganja za ljudi ali okolje. Tudi izpuh izloča le vodno paro in topel zrak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.