Avto
127 ogledov

Vozniški "bonbonček" za zdravnike, medicinske sestre in tehnike

Šola vožnje Saša Despot
Pred opravljanjem izpita za vozila morajo kandidati opraviti tudi izpit iz prve pomoči. Do zdaj je to pravilo vse, pa če tudi so bili to zdravniki ali medincinske sestre, ki poklicno nudijo prvo pomoč ...

S predlaganim pravilnikom, ki ga podpisuje ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, bodo kandidati, ki so že opravili obsežnejše izobraževanje iz področja prve pomoči, kot so na primer zdravniki, lahko preskočili izpit iz prve pomoči za kandidate za voznike, ki je potreben za vozila kategorij A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D in DE.

Dodatnega izpita iz prve pomoči bodo tako oproščeni:

  • Kandidati z zaključenim enovitim magistrskim študijskim programom medicine in dentalne medicine ali zaključenim visokošolskim študijskim programom za zdravstvene poklice, ki so imeli v predmetniku vsaj 40 ur izbranih vsebin nujne medicinske pomoči.
  • Kandidati, ki so opravili izpit, ki pokriva področje izbranih vsebin nujne medicinske pomoči v izobraževalni instituciji  s področja zdravstva, ki so imeli v predmetniku vsaj 40 ur izbranih vsebin nujne medicinske pomoči. Da so opravili izpit bo morala s potrdilom potrditi tudi izobraževalna ustanova.
  • Kandidati, ki so zaključili srednješolsko poklicno in strokovno izobraževanje za poklice s področja zdravstvene nege, kar dokazujejo s kopijo maturitetnega spričevala oziroma zaključnim izpitom.
  • Poleg tega pa bodo izpita oproščeni tudi vsi, ki že imajo opravljen vsaj 70-urni tečaj prve pomoči, ki ga organizira Rdeči križ Slovenije, ali vsaj 70-urni tečaj za prvega posredovalca.
Komentarjev 5
  • Skippy 08:14 13.marec 2017.

    Haha, kaka bedna sprememba. Kot da so se sposobni vpisati na medicinsko fakulteto, niso pa sposobni opraviti vozniškega izpita v 4. letniku srednje šole.

  • MIRAN1 19:08 12.marec 2017.

    ko bom bil velik, bom medicinski SESTER in ne bom potreboval vozniškega izpita ...

  • dr.slo 17:16 12.marec 2017.

    ...žalostno