Avto
6 ogledov

Vroč mini s prepihom

Mini convertible želi biti atraktiven in športen, hkrati pa tudi po volji tistih Žurnal24 main
Mini se je kljub hladni zimi v Detroit pripeljal z različico cabrio in tako že navsezgodaj napovedal vroče poletje.

Druga generacija minija s zložljivo streho želi biti še uspešnejša od prodajhnih številk predhodnika, ki so ga prodali v 164.000 primerkih.

Ker ima znamka izstopanje v krvi, si želi biti mini cabrio še naprej drugačen od tekmecev. To želi druga generacija doseči z novimi motorji, nadgrajenim podvozjem in še višjo ravnjo končne izdelave, zaradi česar si lasti oznako premium modela.


Istočasno so inženirji vanj vgradili zložljiv varnostni lok, ki je nevidno skrit v bokih in se po potrebi aktivira v delcu sekunde. Veliko časa so posvetili tudi platneni strehi, ki se s pritiskom na gumb pospravi ali sestavi v 15 sekundah. Bolj ali manj uporaben dodatek je tudi poseben merilnik, ki meri čas vožnje z odprto streho.

Proizvajalec poudarja tudi nekatere detajle, ki naj bi izboljšali praktičnost in uporabnost vozila, med drugim je to večji prtljažnik. Zaenkrat sta na voljo dve različici. Prva je mini cooper convertible, ki ga poganja 88-kilovaten (120) 1,6-litrski agregat, izdelan po načrtih BMW-strokovnjakov. Do stotice šine v 9,8 sekunde, končna hitrost je 198 km/h, pri tem naj bi mu bilo dovolj 5,7 litra bencina na sto kilometrov.


Za zahtevnejše je tukaj mini cooper S convertible. Motor z isto prostornino zahvaljujoč dvojnemu turbopuhalu in neposredenemu vbrizgu goriva zmore 128 kW (175 KM). 7,4 sekunde, 222 km/h in 6,4 litra so številke, ki ne puščajo hladnih občutkov.

V obeh različicah najdemo moderno podvozje, ki naj bi dopuščalo obilo zabave in lahkotnega upravljanja. Običajni sistem za nadzor stabilnosti DSC je mogoče nadgraditi s sistemom DTC (Dynamic Traction Control) v povezavi z elektronsko blokado diferenciala, ki podobno kot pri BMW omogoča še drznejše spoprijemanje z ovinki, saj se DSC (po domače ESC) vklopi le, ko ne gre drugače.


Odlika novinca je tudi velik nabor najrazličnejših barvnih možnosti in dodatne opreme.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.