Avto
65 ogledov

VW popolnoma obrnil ploščo, 30 novih električnih vozil

Volkswagen budd.e koncept Volkswagen
Volkswagen je po velikem udarcu, ki ga je povzročila afera dieselgate s prirejanjem emisije izpušnih plinov pri nekaterih njihovih TDI dizelskih motorji, obrnil ploščo in se v novi strategiji osredotočil tudi na električne avtomobile. Hkrati bo številne modele poslal v zgodovino.

Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen je sprejel strategijo razvoja do leta 2025, ki predvideva obsežno preoblikovanje osrednje dejavnosti. Koncern bo velik poudarek dal električnim vozilom - do leta 2025 namerava na trgu ponuditi več kot 30 električnih modelov in z njimi ustvariti okoli četrtino vseh prihodkov.

Kot je ob predstavitvi strategije v tem tednu dejal glavni izvršni direktor Matthias Müller, gre za najobsežnejše spremembe v zgodovini koncerna. Preoblikovati nameravajo osrednjo avtomobilsko dejavnost, da bo pripravljena na "novo obdobje mobilnosti".

Novi temelji po škandalu

Volkswagen, ki nove temelje postavlja po škandalu z izpusti, bo posebno pozornost namenil električnim vozilom. Načrtuje, da bo letno prodal med dvema in tremi milijoni električnih vozil, njihova prodaja pa naj bi obsegala med 20 in 25 odstotkov celotnih prihodkov skupine. V koncernu nameravajo med drugim tudi proučiti možnost vzpostavitve lastne tovarne baterij.

Drugi steber prihodnjega razvoja bodo storitve mobilnosti ter razvoj IT in programske opreme v povezavi z avtonomno vožnjo.

Prenova koncerna bo zahtevala vlaganja v dvomestnih milijardnih vrednostih, bo pa moral Volkswagen - ki je za pokrivanje škode v povezavi z izpusti doslej rezerviral 16,2 milijarde evrov - po Müllerjevih besedah postati bolj učinkovit, in sicer v celotni verigi ustvarjanja vrednosti, pri vseh znamkah in na vseh področjih.

Volkswagen je bil po ta teden objavljenih podatkih Evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev (ACEA) tudi maja največji avtomobilski proizvajalec v EU, mu je pa tržni delež glede na maj lani upadel s 25,5 na 24 odstotkov. Na ravni skupine je maja letos prodal 309.708 vozil, kar je 9,3 odstotka več kot pred letom dni. Sledila sta mu francoski skupini Renault in PSA Group, ki sta s 137.102 in 135.442 prodanimi vozili zasedli 10,6 in 10,5 odstotka trga.

Komentarjev 1