Avto
103 ogledov

Z enotnim vozniškim dovoljenjem lažje kaznovanje

Tako je videti novo vozniško dovoljenje. Žurnal24 main
Od sobote, 19. januarja, bo okoli 110 vozniških dovoljenj, ki so trenutno veljavna v Evropski uniji, nadomestilo enotno evropsko vozniško dovoljenje v obliki plastične kartice. Cena vozniškega dovoljenja ostane nespremenjena in znaša 21,36 evra.

Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor pojasnjujejo, da bodo tudi v Republiki Sloveniji vsa vozniška dovoljenja, ki bodo upravičencem izdana po 19. 1. 2013, izdana na novem obrazcu vozniškega dovoljenja, kot je določen s pravilnikom o spremembah in dopolnitvah pravilnika o vozniških dovoljenjih.

Z istim datumom se začnejo v celoti uporabljati tudi določbe 53. člena zakona o voznikih, ki se nanašajo na izdajo, veljavnost in podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Novosti se nanašajo na določanje veljavnosti vozniških dovoljenj. Po novem se bodo vozniška dovoljenja za vožnjo motornih vozil kategorij AM, A1, A2, A, B1, B in BE izdala z veljavnostjo največ 10 let (veljavnost obrazca in veljavnost kategorij), vozniška dovoljenja za vožnjo motornih vozil kategorij C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 in D1E pa z veljavnostjo največ pet let.

Zakon o voznikih še določa, da ob zamenjavi vozniških dovoljenj njihovi imetniki obdržijo vse pravice v obsegu, ki izhajajo iz tega vozniškega dovoljenja (npr. veljavnost kategorij do 80. leta). Po poteku veljavnosti se vozniška dovoljenja za vožnjo motornih vozil kategorij AM, A1, A2, A, B1, B in BE podaljšujejo brez predložitve zdravniškega spričevala, vozniška dovoljenja za vožnjo motornih vozil kategorij C,  CE,  C1,  C1E,  D,  DE,  D1  in  D1E pa le z zdravniškim spričevalom. Cena vozniškega dovoljenja z uvedbo novosti ostane nespremenjena in znaša 21,36 evra, države članice pa bodo morale novi dokument v celoti uvesti najkasneje do leta 2032.

Novo vozniško dovoljenje ima obliko kreditne kartice, lahko pa je opremljeno tudi z mikročipom. Med razlogi za uvedbo enotnega dokumenta, Evropski parlament je direktivo potrdil leta 2006, so zmanjšanje števila ponaredkov, olajšano kaznovanje za prometne prekrške, storjene v kateri od drugih članic Unije, pa tudi zmanjšanje "turizma" z dovoljenji. Po izgubi dovoljenja v eni članici zdaj ne bo več mogoče dobiti dokumenta v drugi.

Komentarjev 5
  • Miha Balazic 09:40 18.januar 2013.

    se popolnoma strinjam ,njami :)

  • zefacveta 19:35 15.januar 2013.

    Drugič napišite vse novosti tisti, ki imajo pravico voziti do 80. leta morajo zamenjati staro roza dovoljenje do. 3o. 4.2018, nato vsakih 10 let, pa so še tudi druge novosti

  • Tomi Močnik 17:27 15.januar 2013.

    in meseca katerega? 34? :)